19 / 04 / 2024

Konut kredisinde yangın sigortası zorunlu mudur?

Konut kredisinde yangın sigortası zorunlu mudur?

Konut kredisi, mesken sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası olmayan kimseler tarafından kullanılıyor. Konut kredisi kullandırma sürecinde birtakım sigortalar da yapılıyor. Peki, Konut kredisinde yangın sigortası zorunlu mudur?



Konut kredisinde yangın sigortası zorunlu mudur?

Konut kredisi, mesken sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası olmayan kimseler tarafından kullanılıyor. Bankalar kişinin özgeçmişi ve meskenin kredi koşullarına uygun olması durumunda, başvuruyu onaylıyor.


Mortgage almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülür. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlıyor.


Hemen hemen her banka sizin düzenli bir geliriniz olmasını ister. Düzenli geliriniz maaş, kira ve diğer gelirlerin toplamı olarak ifade edilir. Düzenli geliriniz ne kadar mortgage alabileceğinizi belirliyor.


Ayrıca taşınmaz mal banka tarafından mortgage'a teminat olarak tutulduğu için banka taşınmaz malda bazı özellikler arar. Gayrimenkuldeki bu özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla saptanır. Değerleme Eksper) Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanır. 


Konut kredisi kullandırma sürecinde birtakım sigortalar da yapılıyor. Peki, Konut kredisinde yangın sigortası zorunlu mudur?


Konut kredisinde yangın sigortası zorunlu olmuyor. Kredi kullandırma sürecinde yalnız DASK zorunlu sigorta olup, diğer sigortalar başvuru sahibinin isteği doğrultusunda yapılıyor.


Konut kredisi dosya masrafları iadesi dilekçesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön