20 / 04 / 2024

Konut kredisindeki faiz indiriminin sebebi ne?

Konut kredisindeki faiz indiriminin sebebi ne?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Osman Arolat bugünkü köşesinde, kamu bankalarının konut kredisi faizlerini düşürmesini ve ekonomistlerin konuya ilişkin yorumlarını kaleme aldı. İşte Osman Arolat'ın 'Kamu bankalarının kredi faiz indiriminin nedeni' başlıklı yazısı...



Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından konut kredilerinde indirime gidildi. Bu indirim zor durumda kalan inşaat sektörüne ve inşaatçılara destek olarak yorumlanıyor. 

"Üç kamu bankasının konut kredi faizlerini indirmesi, zordaki inşaatçılara destek olarak yorumlanıyor. ‘Bankaya ev için değil ucuz kredi almak için gidilecek’ eleştirileri de var" değerlendirmesinde bulunan Dünya Gazetesi köşe yazarı Osman Arolat'ın konuya ilişkin 'Kamu bankalarının kredi faiz indiriminin nedeni' başlıklı yazısı şu şekilde:

TCMB’nin 21 Ekim PPK toplantısında faizleri 200 baz puan indirip 16’ya çekmesinin ardından dün de üç kamu bankası Ziraat, Vakıf ve Halk Bankası da kredi faizlerini 200 baz puan indirdiler. Böylece konut kredisi faiz oranları da 1 milyon TL’ye kadar ayda yüzde 1.29’a ve yıllık yüzde 15.5’a, 1 milyonun üstü için ise aylık yüzde 1.34’e çekildi. Bu konuda yorum yapan ekonomistler faiz indiriminin ağırlıklı olarak son demir çimento zamlarıyla zordaki inşaat sektörünü canlandırmaya dönük olduğunu belirtiyorlar. İnşaat sektörü temsilcileri sektörün durgunluktan çıkmasının önemli olduğunu, inşaattaki canlanmanın etkisinin 170 sektörde görüleceğini, bunun ekonominin canlanması anlamına geleceğini iddia ediyorlar. İki yıl önce kamu bankaları aylık 1.25’ten mevduat toplarken, 0.65’ten konut kredisi vermiş ve sonuçta zarar yazmışlardı. Bir ekonomist “Şimdi de benzeri olacak. Bankaya ev almak için kredi almaya gitmek yerine, düşük faizli kredi almak için gidilecek. Bu yolda bir spekülasyon yaratılacak” değerlendirmesini yapıyor.               

Konut kredisindeki faiz indiriminin sebebi ne?

Ekonomistlerin bu konudaki görüşleri şöyle:          

-Kamu olsa da hiçbir banka grubu ortak açıklama yapamaz. Bu piyasaların işlemesine aykırı olur.           

-Üç kamu bankası konut kredi faiz oranlarını 1 milyon TL’de aylık 1.29’a, yıllık 15.5’a çektiler. Buna karşılık devlet 10 yıllık Hazine tahvili 20.52. Devlet 20.5’tan borçlanırken 5 puan altında konut kredisi vererek müteahhitleri yüzdürmek için sade vatandaşın cebinden zarar yazıyor.         

-Kamu bankalarının kredi faizi indirmesinin anlamı şu mu? Kur çok arttı, kredi faizleri düştü. İnsanlar döviz bozdurup düşük orandaki konut kredilerini alsınlar, inşaatçı abileri kurtarsınlar demek mi isteniyor…    

Konut kredisindeki faiz indiriminin sebebi ne?        

-Bireysel kredilerin faizleri için çeşitli düzenlemeler yapılırken, konut kredi faizlerini indirmek ne anlama geliyor? Ticari kredi faizleri içinde batık oranı en yüksek olan sektörün inşaat sektörü olması mı? Bu ne perhiz, ne lahana turşusu…         

-TCMB’nin yüksek enflasyona rağmen faiz indirimi ne kadar yanlışsa, artan uzun vadeli piyasa faizlerine rağmen, kamu bankalarının kredi faizlerini indirmesi de o kadar yanlıştır.

Kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını indirdi!

Birinci el konutlar için kampanya talebi!

Faiz indirimi sonrasında konut piyasası hareketlenecek!

Konut kredisi faizlerindeki indirim ev fiyatlarını etkiler mi?


Geri Dön