20 / 04 / 2024

Konut net alanı nasıl hesaplanır?

Konut net alanı nasıl hesaplanır?

Bir konutun alan hesabı iki farklı şekilde yapılıyor. Konutun brüt alanı, dairenin bütün alanları dahil toplam metrekareyi söylerken, konutun net alanı ise yalnız kullanılabilen alanlar oluyor. Peki, konut net alanı nasıl hesaplanır?



Konut net alanı nasıl hesaplanır?

Bir konutun alan hesabı iki farklı şekilde yapılıyor. Konutun brüt alanı, dairenin bütün alanları dahil toplam metrekareyi söylerken, konutun net alanı ise yalnız kullanılabilen alanlar oluyor.


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde de bağımsız bölüm net alanı;

Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan olarak ifade ediliyor. Peki, konut net alanı nasıl hesaplanır?


Bu alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmez. Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez. 


Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı bulunur.


Eklenti Net Alanı

Sadece bağımsız bölüme ait olup bu bölümün kullanımı ve tasarrufunda bulunan, ancak bağımsız bölümün içinde olmayıp, aynı katta veya farklı katta bulunan ve bağımsız bölümden ayrı girişi bulunan mekanların, (41) numaralı bentte belirlenen esaslar dikkate alınarak hesaplanacak net alanıdır.


Konutta net metrekare yasası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön