19 / 04 / 2024

Konut piyasasındaki toparlanma yavaşladı mı?

Konut piyasasındaki toparlanma yavaşladı mı?

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibindencom işbirliği ile hazırlanan “Konut Piyasası Görünümü” raporunun ikincisi açıklandı. Yayınlanan rapora göre Ocak'ta konut piyasasındaki toparlanma hız kesti.



BETAM ve sahibindencom’un gayrimenkul alıcı ve satıcıları ile emlak profesyonellerine yol göstermek için hazırladığı “Konut Piyasası Görünümü” raporunun ikincisi yayınlandı. Rapor; BETAM araştırma uzmanlarının sahibindencom’un Emlak kategorisindeki veri havuzunu masaya yatırarak, elde ettiği istatistiki verileri ve uzmanların bulgulara ilişkin yorumları kapsıyor.

Türkiye genelinde satılık konut piyasası hareketlendi

Yayınlanan rapora göre Ocak'ta satılık konut metrekare fiyatları ve satış adedi bazında önceki aya göre kısmi bir yükseliş gözlemlendi. Böylece, 2020 Ocak'ta 2 bin 657 TL olan metrekare cinsinden satılık konutların ilan fiyatları 2021 Ocak'ta 3 bin 585 TL'ye ulaştı.

Yıllık satış fiyatı, mega kent İstanbul’da yüzde 29,3, başkent Ankara’da yüzde 36 ve İzmir’de yüzde 36,4 arttı. Ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatları; İstanbul’da 4 bin 792 TL, Ankara’da 2 bin 480 TL, İzmir’de ise 4 bin 313 TL oldu.

Diğer bir yandan, satılık ilan sayısı yüzde 1,3; yayından kaldırılan ilan sayısı da yüzde 5,6 arttı. Kapatılan ilan süresi de bir önceki aya göre kısmi bir yükseliş gösterse de geçen senenin aynı ayına göre yaklaşık olarak 10 gün kısaldı.

Konut piyasasındaki toparlanma yavaşladı mı?

Kiralık konutlarda ilan sayısı azaldı

Aralık'ta yüzde 19,1 olan yıllık kira artış oranı, Ocak'ta yüzde 19,5 seviyesine çıktı. 2020 Ocak ayında 13,18 TL olan kiralık konut ilan metrekare fiyatı da 2021 Ocak'ta 15,75 TL'ye yükseldi.

Ocak'ta üç büyük şehirdeki yıllık kiralık metrekare fiyatlarında değişimler farklı seyirler izledi. İstanbul'da yıllık kira değişim oranı yüzde 25,2’lik artışla geçen aydaki seviyesini korudu, oran başkent Ankara'da yüzde 15,4'e yükselirken, İzmir'de yüzde 16,7'ye indi ve İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de sırasıyla 22,3TL, 11,5 TL ve 16,7 TL şeklinde oldu. 

Ocak'ta kiralık ilan sayısı azalırken, kiralık ilanların yayında kaldıkları gün sayısı geçtiğimiz aya göre yaklaşık olarak 3 gün uzadı.

Konut piyasasındaki toparlanma yavaşladı mı?

“Bu çalışmayı sektörde uyguladığımız şeffaflık prensibi çerçevesinde çok önemsiyoruz”

sahibindencom Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan konuyla ilgili olarak, “Geçen ay ilkini yayınladığımız Konut Piyasası Görünüm raporu emlak profesyonelleri kadar, alıcı ve satıcılar tarafından da ilgiyle karşılandı. BETAM’ın titiz çalışmasının bir sonucu olan raporda emlak piyasasındaki gelişmeleri, bölge ve iller bazında yakından izliyoruz.  Bu sayede gayrimenkul alan ve satan kişilere veriyle işlem yapma fırsatı sunuyoruz. Konut alım-satım ya da kiralamak amacıyla platformumuzu ziyaret eden kullanıcılarımıza karar aşamalarında destek olmak amacıyla sunduğumuz Emlak360 hizmetinin yanı sıra aylık yayınladığımız Emlak Endeksi ile birlikte, yeni başlattığımız bu çalışmayı, 20 yıldır uyguladığımız şeffaflık prensibi çerçevesinde çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

 

2021 Ocak'ta 70 bin 587 konut satıldı!


Geri Dön