29 / 03 / 2024

Konut rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Konut rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Pazar değeri olarak da bilinen konut rayiç bedeli nereden öğrenilebiliyor. İşte cevabı...



Rayiç bedel taşınmazın ili, ilçesi, mahallesi, manzarası, ulaşımı, büyüklüğü, sosyal alanları, şehre uzaklığı gibi pek çok kritere göre değişiklik gösteriyor. Peki, konut rayiç bedeli nereden öğrenilebilir? Merak edilen tüm detaylar haberde yer alıyor.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Rayiç, kelime anlamı olarak bir malın satış değeri olarak ifade ediliyor. Rayiç bedel ise 6292 sayılı kanuna göre: “Bu Kanun hükümlerine göre satılacak taşınmazların 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu veya 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre tespit ve takdir edilen bedeldir.” biçiminde tanımlanıyor.

Güncel piyasa koşullarına göre belirlenen rayiç bedel değer ve emlak vergisini esas alan değer olmak üzere ikiye ayrılıyor. Taşınmazın minimum değerinin hesaplandığı ve genelde piyasa değerinin altında olduğu bedele emlak vergisi rayiç bedeli deniliyor.

KONUT RAYİÇ BEDELİ NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Konut rayiç bedelini öğrenmek için konutun bağlı olduğu belediyenin aranması durumunda ada ve parselden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılarak bulunduğu mahalle-cadde ve sokak bilgilerine göre o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebilir.

Maliye Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen değerlendirme kararı sonrasında valiliğin atadığı defterdarlıklar veya mal müdürlükleri rayiç bedeli belirliyor. Ada ve parsel bilgileri ile o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri belediyeden kolaylıkla öğrenilebiliyor.


Geri Dön