28 / 03 / 2024

Evin rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Evin rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Tapu dairesinde ödenecek harçlar, taşınmaz malın rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, evinizi satmak istediğinizi ancak rayiç bedelini bilmediğinizi düşünelim. Peki, evin rayiç bedeli nereden öğrenilir?



Evin rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Gayrimenkullerin satışı, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Yapılan satışta bedel, rayiç bedelden düşük olamıyor. Bilindiği üzere rayiç bedel, taşınmaz malın değeri oluyor.


Tapu dairesinde ödenecek harçlar, rayiç bedel üzerinden hesaplanıyor. Peki, evinizi satmak istediğinizi ancak rayiç bedelini bilmediğinizi düşünelim. Peki, evin rayiç bedeli nereden öğrenilir?


Bir taşınmaz malın rayiç bedelini öğrenmek için o gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye gidiliyor.


Gayrimenkule ait ada ve parsel bilgilerinden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılarak bulunduğu mahalle, cadde ve sokak bilgilerine göre gayrimenkulün o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebiliyor. 


İsteyenler rayiç bedelini, belediyeyi telefon ile arayarak da öğrenilebiliyor.


Evin rayiç bedelinden yüksek bedelde satılması..

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi Gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.


Rayiç bedelden tapu harcı hesaplama 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön