19 / 04 / 2024

Tapu rayiç bedeli nasıl öğrenilir?

Tapu rayiç bedeli nasıl öğrenilir?

Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde bilinmesi gereken husulardan biri de o gayrimenkul rayiç bedelidir. Peki, tapu rayiç bedeli nasıl öğrenilir? Rayiç bedel hesabı nasıl yapılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Bir gayrimenkulün alım satım sırasındaki güncel mali değeri, rayiç bedeli olarak ifade ediliyor. Rayiç bedeli sayesinde bir gayrimenkulün satış işlemleri sırasında değerinin altında bir fiyata satılması engellenmiş oluyor. Rayiç bedel sadece alım-satım işlerinde kullanılmaz. Sigortalama ve vergilendirme kriterlerini ve bedellerini belirlemek için de rayiç bedel kullanılır. 

Bir malın sigorta ve vergi ücreti, rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Rayiç bedeli; araç, konut ve arsalar için Maliye Bakanlığı’nın çizdiği kurallar kapsamında belirleniyor. Rayiç bedelleri yıldan yıla ya da aydan aya değişkenlik gösteriyor. 

Ayrıca rayiç bedelinin miktarı, malların cinsine göre de değişebiliyor. Eğer bir konut ya da arsa satılıyor ise tapu rayiç bedeli hesaplanması gerekiyor. Bir gayrimenkulün rayiç bedelini hesaplamak için, gayrimenkulün yer aldığı semtteki en az diğer üç gayrimenkulün metrekaresi ve rayiç bedellerinin muhakkak bilinmesi gerekiyor.


Geri Dön