25 / 04 / 2024

Milli emlak rayiç bedeli nasıl belirlenir?

Milli emlak rayiç bedeli nasıl belirlenir?

Devlete ait olan taşınır ve taşınmaz mallar olan milli emlak üzerindeki hak sahipleri rayiç bedeli ödeyerek bu alana sahip olabiliyor. Peki satışta kullanılan milli emlak rayiç bedeli nasıl belirlenir?



Milli emlak rayiç bedeli nasıl belirlenir?

Milli emlak, devlete ait olan taşınır ve taşınmaz malların tümü olarak tanımlanıyor. Ayrıca, kamu malları ve hakların bütünü olarak da ifade ediliyor. Bu alanlarda hak sahibi olan kimseler tespit edilen rayiç bedelini ödeyerek milli emlak taşınmazını satın alabiliyor. Peki satış ihaleleri için belirlenen milli emlak rayiç bedeli nasıl belirlenir?


"Bakanlar kurulunca satış kapsamına alınan Hazineye ait taşınmaz malların değer tespit işlemlerini yapmak üzere; 


Taşınmaz malın satışının yapılacağı il veya ilçelerde; il defterdarının başkanlığında, milli emlak dairesi başkanlığı kurulan yerlerde milli emlak dairesi başkanı ve emlak müdürü, olmayan yerlerde milli emlak müdürü, taşınmaz mal mülhak ilçede ise ilçe mal müdürü, bayındırlık ve iskan il müdürü, tarım il müdürü, kültür il müdürü, turizm il müdürü, orman işletme müdürü, orman ve köy ilişkileri baş mühendisi, tapu sicil müdürü, kadastro müdürü, ilgili belediye başkanı, Türk mühendis ve mimarlar odaları birliği il koordinasyon kurulu sekreteri (taşra teşkilatı olmayan illerde Birlik tarafından önerilen temsilci) ve il emlakçılar odası veya derneği başkanından oluşan komisyon tarafından rayiç bedel bulunacaktır."


Milli emlak rayiç bedeli sorgulama..

Milli emlak rayiç bedeli öğrenmek için milliemlak.gov.tr adresinde bulunan sorgulama programından faydalanabiliyor. Sorgulama yapılırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Yapacağınız sorgulama ile ilgili bilmeniz gerekenler şu şekilde sıralanıyor:


-Sorgulama sonucu çıkan m2 değeri taşınmaz rayiç m2 değeridir.

-Bu tutar ödenmesi gereken tutar değildir.

-Taşınmaz tarımsal amaçlı kullanılıyor ise %50 indirim yapılacaktır.

-Taşınmaz tarımsal amaç dışı kullanılıyor ise %30 indirim yapılacaktır.

-Ayrıca taşınmaz için ödenen ecrimisil bedelleri, başvuru bedeli de mahsup edilecektir.

-Tercih edilen ödeme şeklinde göre de ilave indirimler olacaktır.

(Peşin ödemede ilave %20, yarısı peşin ödemede ilave %10 oranında.)

-Taşınmazın durumuna göre ve ödeme tercihinize göre ödenmesi gereken bedelleri görmek için “Satış Bedeli Hesaplama Aracı”nı kullanabilirsiniz.


Sorgulamada doldurulması gereken alanlar:


TC KİMLİK NO / VERGİ NO:

* Gerçek Kişiler için TC Kimlik Numarası zorunlu alandır.

* Tüzel kişiler için Vergi Numarası zorunlu alandır.

 

EV / İŞ / CEP TELEFONU: (Cep telefonunu 5xx şeklinde giriniz.)

 

BAŞVURU / DİLEKÇE TARİHİ:  (gg.aa.yyyy)


Yukarıdaki iki alandan sadece birine giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz. Rayiç değer bilgileri yetkili Defterdarlık ve Mal Müdürlükleri tarafından mahalle ve köy bazında kontrollü bir şekilde sorgulamaya açılacaktır. Sorgu sonucunun gelmemesi işlemlerin devam ettiğini ifade etmektedir.


Milli emlak ecrimisil hakları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön