29 / 03 / 2024

Rayiç bedelden tapu harcı hesaplama 2015!

Rayiç bedelden tapu harcı hesaplama 2015!

Rayiç bedel, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin belediyede kayıtlı değerleri oluyor. Tapuda yapılan devir işlemleri için bu bedel üzerinden harç ödeniyor. İşte rayiç bedelden tapu harcı hesaplama 2015...



Rayiç bedelden tapu harcı hesaplama 2015!

Rayiç bedel, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin belediyede kayıtlı değerleri oluyor. Gayrimenkullerin vergi ve harçları bu bedel üzerinden yapılan hesaplama ile ödeniyor.


Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Ödenecek bedel, rayiç bedelden düşük olmayan satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, rayiç bedelden tapu harcı nasıl hesaplanır?


Tapu harcı hesaplama..

Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. 


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. 


Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor.



Rayiç bedel farkı tapu harcı vergi cezası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön