24 / 04 / 2024

Tapu harcı hesapla 2015!

Tapu harcı hesapla 2015!

Tapu dairesinde yapılan devir işlemi için her iki tarafın ödemek ile mükellef olduğu bazı masraflar bulunuyor. Bu masrafların başında tapu harcı geliyor. İşte tapu harcı hesaplama 2015 programı..



Tapu harcı hesapla 2015!

Ev, işyeri, arsa veya arazi almak ya da satmak isteyenler emlakçı ile çalışarak bu süreci daha hızlı bir şekilde tamamlayabiliyor. Emlakçı satıcı ile alıcıyı istediklerine daha kolay bir şekilde ulaştırıyor.


Satıcı ve alıcının anlaşma sağlaması ve buna emlakçının aracılık etmesi halinde yapılacak devir işlemi için belli bir komisyonun da emlakçıya ödenmesi gerekiyor.


Tapu dairesinde ise yine her iki tarafın ödemek ile mükellef olduğu bazı masraflar bulunuyor. Bu masrafların başında tapu harcı geliyor. 


Tapu harcı masrafı, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Tapu harcı için ödenecek bedel satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Tapu harcı hesaplama örnekleri şu şekilde:


Tapu harcı hesapla..

Tapu harcı oranı, taşınmazın türü ne olursa olsun satış bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda tahsil ediliyor. Aynı zamanda tapu döner sermaye ücreti de ödeniyor.


Satış değeri 100 bin TL olan satışın tapu harcı 2 bin TL

Satış değeri 200 bin TL olan satışın tapu harcı 4 bin TL

Satış değeri 300 bin TL olan satışın tapu harcı 6 bin TL

Satış değeri 400 bin TL olan satışın tapu harcı 8 bin TL

Satış değeri 500 bin TL olan satışın tapu harcı 10 bin TL


Tapu harcının yanında ödenecek tapu döner sermaye masrafı ise 82,50 TL olarak tahsil ediliyor. Emlakçıya ödenecek komisyon da satış bedeli üzerinden ödeniyor. Emlakçı komisyonu; alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV formülü ile hesaplanıyor.



Tapuya gitmeden önce yapılması gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön