29 / 03 / 2024

Tapu harcı hesabı 2015!

Tapu harcı hesabı 2015!

Tapu devir sürecinin tamamlanması için tapu harcı ödeniyor. Ödemesi yapılacak bu tapu harcı oranları satış bedeli üzerinden ödeniyor. Peki, tapu harcı hesabı 2015 nasıl yapılır?



Tapu harcı hesabı 2015!

Taşınmaz malların tapu devir işlemleri bağlı olunan tapu dairesinde yapılabildiği gibi tüm tapu müdürlüklerinde de yapılıyor. Ancak bir başka tapu müdürlüğünde yapılacak devir işlemleri daha uzun sürüyor.


Tapu devir sürecinin tamamlanması için tapu harcı ödeniyor. Ödemesi yapılacak bu tapu harcı oranları satış bedeli üzerinden ödeniyor.


Tapu harcını satış bedelinden ödemeyen daha düşük bedel beyan ederek ödeyenlere tapu harcı cezası uygulanıyor.


Peki, tapu harcı hesabı 2015 nasıl yapılır? Tapu harcı oranı 2015 nedir?


Tapu harcı hesabı 2015..

Tapu harcı oranı binde 20 olarak tespit ediliyor. Bu tapu harcı oranı emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Tapu harcı, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı ödeniyor.


Bu hesaplamaya göre tapu harcı toplamda binde 40 olarak ödenmiş oluyor. Tarafların aralarında yaptıkları anlaşmaya göre tapu harcını yalnız alıcı da ödeyebiliyor.


Tapu harcı hesabı 2015 örneği

Değeri 100 bin TL olan satışın tapu harcı 2 bin TL

Değeri 200 bin TL olan satışın tapu harcı 4 bin TL

Değeri 300 bin TL olan satışın tapu harcı 6 bin TL

Değeri 400 bin TL olan satışın tapu harcı 8 bin TL

Değeri 500 bin TL olan satışın tapu harcı 10 bin TL


Tapu harcının yanı sıra tapu döner sermaye ücretleri de ödeniyor. Tapu döner sermaye harcı 2015 yılında 82,50 TL olarak tahsil ediliyor. Tapu döner sermaye ücreti hem alıcı hem satıcı tarafından değil, yalnız alıcı tarafından ödeniyor.



Tapuda emlak beyan değeri nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön