25 / 04 / 2024

Tapu Harcı Hesaplama 2015 Programı!

Tapu Harcı Hesaplama 2015 Programı!

Taşınmaz mal sahipleri, mülkiyet hakkını bir başkasına bedel karşılığında ya da bedelsiz olarak devredebiliyor. Peki, tapu harcı ne kadar? İşte Tapu Harcı Hesaplama 2015 Programı..



Tapu Harcı Hesaplama 2015 Programı!

Taşınmaz mal sahipleri, mülkiyet hakkını bir başkasına bedel karşılığında ya da bedelsiz olarak devredebiliyor. Tapu devri, taşınmaz malın bağlı olduğu müdürlükte yapılıyor.


Bu süreçte alıcı ve satıcının anlaşma sağlamaları halinde, tapu dairesinden randevu alınması gerekiyor. Emlak alım satımda emlakçı komisyonu satış bedeli üzerinden ödeniyor. Emlakçı komisyonu; alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV formülü ile hesaplanıyor.


Gerekli belgeler:

- Tapu Aslı veya Fotokopisi

- Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği

- 4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.

- Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.

- İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir

- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6X4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır. Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.


Tapu Harcı Hesaplama 2015 Programı

Tapu harcı masrafı oranı binde 20 olarak belirleniyor. Aynı zamanda tapu döner sermaye bedelleri de ödeniyor. Alıcı ve satıcı bu masrafı ayrı ayrı ödüyor.


Tapu harcının yanında ödenecek tapu döner sermaye masrafı ise 82,50 TL olarak tahsil ediliyor. 


Satış değeri 100 bin TL olan satışın tapu harcı 2 bin TL

Satış değeri 200 bin TL olan satışın tapu harcı 4 bin TL

Satış değeri 300 bin TL olan satışın tapu harcı 6 bin TL

Satış değeri 400 bin TL olan satışın tapu harcı 8 bin TL

Satış değeri 500 bin TL olan satışın tapu harcı 10 bin TL



Tapuya gitmeden satış yapılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön