28 / 03 / 2024

Tapu harcı bedeli 2015!

Tapu harcı bedeli 2015!

Bir taşınmaz satın almak istediğinizi ve istediğiniz özellikleri taşıyan bir daire bulduğunuzu düşünelim. Tapudaki işlemlerin tamamlanabilmesi için tapu harcının ödenmesi gerekiyor. İşta tapu harcı bedeli 2015..



Tapu harcı bedeli 2015!

Bir taşınmaz satın almak istediğinizi ve istediğiniz özellikleri taşıyan bir daire bulduğunuzu düşünelim. Gerekli araştırmaları yapıp son kararı da verdikten sonra sıra, tapu dairesinde yapılacak işlere geliyor.


Bilindiği üzere taşınmaz malların devir işlemleri tapu dairelerinde yapılıyor. Buradaki işlemler için öncelikle randevu alınıyor. Randevu alındıktan sonra gerekli belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Belgelerde herhangi bir eksiklik ya da hata olması halinde işlem belgeler tamamlanana kadar gerçekleşemiyor.


Belgelerin tam olması halinde tapu memuru, tapu harcı bedelinin ödenmesini istiyor. Peki, tapu harcı oranı nedir? Tapu harcı bedeli nasıl hesaplanır?


Tapu harcı hesaplama

Tapu harcı gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu harcı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Böylece gerçekleşen satış için toplamda binde 40 oranında harç ödemesi yapılmış oluyor.


Tapu harcı hesaplama örnekleri

Satış değeri 100 bin TL olan satışın tapu harcı 2 bin TL

Satış değeri 200 bin TL olan satışın tapu harcı 4 bin TL

Satış değeri 300 bin TL olan satışın tapu harcı 6 bin TL

Satış değeri 400 bin TL olan satışın tapu harcı 8 bin TL

Satış değeri 500 bin TL olan satışın tapu harcı 10 bin TL


Tapu döner sermaye harcı

Tapu harcının yanında ödenecek tapu döner sermaye masrafı ise 2015 yılında 82,50 TL olarak tahsil ediliyor.


Tapu harcı ödeme yeri

Tapu harcı bedeli, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilen bankalara da ödeme yapılabiliyor. Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.


Tapu harcının eksik ödenmesi

Kimi alıcı ve satıcılar daha az tapu harcı ödemek için satış bedelini de olduğundan daha az beyan edebiliyor. Bu gibi durumlarda; harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Tapu emlakçı harcı

Emlak alım satımda emlakçı komisyonu satış bedeli üzerinden ödeniyor. Emlakçı komisyonu; alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV formülü ile hesaplanıyor.



Tapuya gitmeden önce yapılması gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön