20 / 04 / 2024

Tapu harcı masrafı 2015!

Tapu harcı masrafı 2015!

Ev, işyeri, arsa veya arazi sahibi olarak taşınmazınızı elden çıkarmak istediğinizi düşünelim. Bu durumda tapu dairesinde yapılacak masraflar nelerdir? Tapu harcı masrafı 2015 ne kadar?



Tapu harcı masrafı 2015!

Ev, işyeri, arsa veya arazi sahibi olarak taşınmazınızı elden çıkarmak istediğinizi düşünelim. Bu süreçte bir emlakçı ile çalışabildiğiniz gibi doğrudan kendiniz de satışı yapabilirsiniz. Ancak emlakçı ile çalışmanız durumunda satışın gerçekleştiği an tapu harcı masraflarının yanı sıra emlakçıya komisyon ödeyeceğinizi de unutmamalısınız.


Satış işlemlerinin tapu müdürlüğünde tamamlanabilmesi için bazı belgelerin temin edilmesi ve tapu memuruna teslim edilmesi gerekiyor. Bu belgeler hem alıcıdan hem de satıcıdan alınıyor.


Tapuda yapılacak işlem için öncelikle randevu alınıyor. Tapu müdürlüğüne randevu almadan gidilmesi halinde, işlem gerçekleşemiyor. Bu nedenle telefonla ya da internetten tapu randevusunun alınması gerekiyor.


İstenen belgeler ile randevu gününde tarafların orada bulunmaları gerekiyor. Herhangi bir eksiklik ya da yanlışlık yoksa tapu memuru, tapu harcı masraflarının da ödenmesini istiyor. 


Tapu harcı masrafı, satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Tapu harcı masrafı oranı binde 20 olarak belirleniyor. Aynı zamanda tapu döner sermaye bedelleri de ödeniyor. Tapu harcı masrafı 2015 hesaplama örnekleri şu şekilde:


Tapu harcı masrafı 2015 hesaplama tablosu

Satış değeri 100 bin TL olan satışın tapu harcı 2 bin TL

Satış değeri 200 bin TL olan satışın tapu harcı 4 bin TL

Satış değeri 300 bin TL olan satışın tapu harcı 6 bin TL

Satış değeri 400 bin TL olan satışın tapu harcı 8 bin TL

Satış değeri 500 bin TL olan satışın tapu harcı 10 bin TL


Bu masrafları alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Örneğin satış değeri 200 bin TL ise, alıcıdan 4 bin TL satıcıdan 4 bin TL olmak üzere toplamda 8 bin TL harç ödenmiş oluyor. Tapu harcının yanında ödenecek tapu döner sermaye masrafı ise 82,50 TL olarak tahsil ediliyor. 


Tapu harcı emlakçı masrafları

Emlak alım satımda emlakçı komisyonu satış bedeli üzerinden ödeniyor. Emlakçı komisyonu; alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV formülü ile hesaplanıyor.



Tapu harcı cezası ne zaman gelir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön