26 / 04 / 2024

Tapuda emlak beyan değeri nedir?

Tapuda emlak beyan değeri nedir?

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, tapuda emlak beyan değeri nedir? Tapu harcı hesabı nasıl yapılır?



Tapuda emlak beyan değeri nedir?

Taşınmaz malların devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlem için ilgili daireden randevu alınıyor. Tapu dairesinden randevu alındıktan sonra gerekli belgeler ile müracaat yapılıyor.


Tapu memuru kendisine teslim edilen belgelerde herhangi bir yanlışlık veya eksiksik olmaması halinde tapu harcının ödenmesini talep ediyor. 


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, tapuda emlak beyan değeri nedir?

 

“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder. Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.


Tapu harcı hem alıcı hem de satıcı tarafından ödeniyor. Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oluyor.


Örnek..

Emlak değeri, 90 bin TL olan ancak 100 bin TL'ye satılan bir taşınmaz mal için 2 bin TL alıcının, 2 bin TL satıcının harç ödemesi gerekiyor. Ödemeler, kredi kartıyla da yapılabiliyor.



Daire satışında gerekli belgeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön