20 / 04 / 2024

Emlak beyan değeri ne demektir?

Emlak beyan değeri ne demektir?

Emlak beyan değeri ne demektir? Emlak beyan değeri nasıl hesaplanır? Emlak Vergisi Kanunu'nda bu konu nasıl yer alıyor? Emlak beyan değeri hakkında merak ettiklerinizi haberimizin devamında bulabilirsiniz..



Emlak beyan değeri ne demektir?


Kayıtlı değer olarak ta adlandırılan emlak beyan değeri, Emlak Vergisi Kanunu'na göre genel beyan dönemlerinde taşınmaz maliki veya hissedarları tarafından belediyelere verilen emlak beyannamelerinde belirtilen değere deniyor. 


Emlak beyan değeri nasıl hesaplanır konusu Emlak Vergisi Kanunu'nun 10. maddesinde şu şekilde ele alınmıştır;


- Madde 10: Bina Vergisi, mükelleflerin yazılı beyanı üzerine tarh ve tahakkuk ettirilir. Şu kadar ki, mükelleflerin beyan edecekleri değerler Maliye ve Bayındırlık Bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilan edilecek bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleriyle bu kanunun 20'nci maddesine göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak, 31'inci madde uyarınca hazırlanmış bulunan tüzük hükümlerinden yararlanılmak suretiyle hesaplanacak maliyet bedelinden düşük olamaz. Düşük beyanda bulunulması halinde, mükellefin beyanı vergi dairesince maliyet bedeline yükseltilerek tahakkuka esas alınır ve mükellefe bildirilir. Geçici ve daimi muafiyetten faydalanacak olanların da beyanname vermeleri mecburidir.Bir vergi dairesi faaliyet bölgesi içindeki bir mükellefe ait binalar aynı beyannamede birleştirilerek beyan olunur.


Tapu harçlarına esas matrah hesaplanırken, bu değere sonraki her yıl için belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden aşağı olmamak üzere taraflarca müdürlüğe bildirilen değer üzerinden harç hesaplanıyor. Kısaca Emlak Vergisi Kanunu'na göre emlak beyan değeri Maliye ve Bayındırlık Bakanlıklarınca tespit ve ilan edilecek bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleriyle, arsa veya arsa payı değeri esas alınarak hesaplanıyor. 



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön