27 / 04 / 2024

Konut sahibi evini ucuza güzelleştirmeye odaklandı!

Konut sahibi evini ucuza güzelleştirmeye odaklandı!

Türkiye'de yeni konut alımı azalırken, evin içini güzelleştirme talepleri artıyor. Bu artış dekorasyona göre daha küçük bütçelerle yapılan 'touching' alanını geliştirdi. 3 yıl önce 'Magic Touching' (Sihirli Dokunuş) adlı şirketi kuran Mimar Emel Balcı'nın işlerinin yarısını touching oluşturuyor….



Türkiye’de yeni konut alımı geçmiş yıllara göre azalırken, insanların mevcut evlerinin içini güzelleştirme istekleri ise arttı. Bu talep artışı, dekorasyondan farklı olarak ‘touching’ adıyla yeni bir alanın oluşmasını sağladı. 

Dünya’dan Leyla İlhan’ın haberine göre, dekorasyondan farklı olarak daha küçük bütçelerle yapılan ve evin bir bölümünü kapsayan touchingin Türkiye’de ki öncülerinden birisi de Yüksek Mimar Emel Balcı. Kurduğu “Magic Touching” (Sihirli Dokunuş) adlı şirketle 3 yıldan bu yana touching alanında çalışan Emel Balcı, Türkiye’de evlerin yanı sıra ofislerden de talep alıyor. Emel Mimarlık olarak 2010 yılında kendi şirketini kurduğunu aktaran Emel Balcı, “Bu şirketimiz daha çok uygulama ve tasarım üzerine hizmet veriyordu. Yaklaşık 3 yıl önce ise Sihirli Dokunuş adlı markamızla kırıp dökmeden evin bir odasını ya da tamamını kırıp dökmeden daha az maliyetle güzelleştirme işine girdik” dedi. 

Hâlihazırda işlerinin yarısının touching, yarısının ise projeden oluştuğunu aktaran Balcı, bu trendi evlere makyaj yapma olarak adlandırdı. Normal dekorasyon ya da iç mimariden farklı olarak yarı yarıya daha uygun bir maliyetle touchingin yapılabildiğini aktaran Balcı şöyle konuştu: 

“Yeni dış kabuğu aynı içine yaptığımız makyajla, başka bir mekân yaratıyoruz. Evde kullanılacak bütün tasarımları kendim tasarlayıp, çalıştığımız atölyelerde yaptırıyoruz. Bunu yaparken aile ile tanıştıktan sonra süreç en fazla 1 ay ile 3 hafta içinde tamamlanıyor. Çünkü hazırlıkların önemli bir kısmını dışarıda yaptığımız için ev ya da ofisteki çalışmayı kırmadan dökmeden 3 ila 4 gün içinde gerçekleştiriyoruz. Ofislerde dahi işler devam ederken bunu yapıyoruz.”

Ofisler toplantı odalarını evler solanları değiştiriyor

Ofislerde daha çok toplantı odaları için touching hizmeti verdiklerini aktaran Balcı, “Biz görüşmeyi yaptıktan sonra, hazırlıkların büyük kısmını önceden tamamlıyoruz. Dekorasyona göre maliyet anlamında yarı yarıya tasarruf imkânı sunuyor. Çünkü biz ana iskeleti bırakıyoruz. Derdimiz ortamı güzelleştirmek” dedi. Mekânlarda tüm odaları anda yapmak yerine oda oda tuching hizmeti verdiklerini aktaran Balcı, evlerde genellikle ağırlıkla aileye yeni bebek gelmesi, ailedeki çocuğun anaokulundan ilkokula başlaması ve ergenliğe geçiş gibi dönemlerde çocuk odaları için tuching hizmeti verdiklerini kaydetti. Bunun yanı sıra doğum günü için veya eşe sürpriz gibi amaçlarla bu talepleri aldıklarını anlatan Balcı, “Çocuk odaları, salon ve evin girişinin en fazla talep aldığımız alanların başında geliyor. Yatak odaları daha sonra geliyor” dedi. Balcı, ofislerde ise en çok toplantı odaları ile girişler için talep aldıklarını belirtti.

Emel Balcı kimdir?

Cengiz Bektaş: Para için değil, iyi mimarlık için çalışsınlar!


Geri Dön