27 / 04 / 2024

Konut satışları 2015'in altında kalabilir!

Konut satışları 2015'in altında kalabilir!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye genelinde yaşanan konut satış artışının geçici olduğunu ve yılın son aylarında düşüş olacağını öngördü.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye genelinde yaşanan konut satış artışının geçici olduğunu ve yılın son aylarında düşüş olacağını öngördü. Birlik, reel faizlerin yönünü yukarı çevirmesi sonucu, konut gibi büyük tutarlı alımların erteleneceğini, konut piyasasına yönelik önlem paketine karşın, 2016 yıllık satış toplamının 2015'in altında kalabileceğini tahmin etti. 


TMB, üç aylık değerlendirme raporuna göre, konut satışları eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.8 oranında arttı. Bu artışta, ağustos ayında açıklanan kampanyaların satın almalarının eylüle kayması ile geçen yılın baz etkisi ana neden oldu. 2016 Eylül sonunda 9 aylık konut satışları ise 935 bin 811 adet olarak kayda geçti. Geçen yıl aynı dönemde toplam satış ise 936 bin 615 adetti. 2015'in son çeyreğinde konut satışları güçlü seyretmişti. Eğer TMB'nin öngörüsü gerçekleşirse, toplam konut satışları 2016 sonunda, bir önceki yıla göre azalacak. TMB değerlendirmesinde, kampanyalara rağmen son çeyreğe ilişkin negatif tahmin yapılarak, "Yılın son üç ayındaki satışlara ilişkin genel kanı ise ekonomik beklentilere ilişkin artan riskler, artma eğiliminde olan kur düzeyi, enflasyon ve artışa geçen enflasyon doğrultusunda reel faizlerin yönünü yukarı çevirmesi sonucu, konut gibi büyük tutarlı alımların erteleneceği; konut piyasasına yönelik önlem paketine karşın, 2016 yıllık toplamının 2015'in altında kalabileceği şeklindedir" denildi. 


'Eylül ayı düşüşü perdeledi' 

Müteahhitlik sektörünün ve ekonomik aktiviteye ana katkının ilk kez satılan konutlar, (yeni yapılıp satışa sunulan) olduğu belirtilen çalışmada, bu kapsamda 9 aylık veriler sonucunda iyi gelişmeler yaşadığı belirtildi. 2016 yılının ilk 9 ayında ilk elden satışların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.8 arttığı belirtilen çalışmada, ikinci el satışların ise yılın ilk 9 ayı sonunda bir önceki yıla göre yüzde 2.4 düştüğü iade edildi. 


İpotekli satışların (banka kredisiyle konut satışları) azalmasına dikkat çekilen TMB raporunda, 9 aylık dönem sonunda konut kredili satışların yüzde 10.1 oranında düştüğü kaydedildi. Eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre kampanyaların ve kredi faizlerindeki düşüşün etkisiyle yüzde 46.7 artış gözlendiği hatırlatılan çalışmada, 9 aylık dönemdeki düşüşün bu ayın etkisiyle sınırlandığı vurgulandı. 

Çalışmada, "Konut edinmek isteyenlerin ipotekten kaçınma eğilimine işaret eden bu tablonun, genel ekonomik koşullarda borç yükü altına girilmek istenmemesiyle ilgili olabileceği değerlendirilmektedir. 

Ayrıca, toplam satılan konut sayısı yıllık bazda yaklaşık olarak aynı kalırken, aynı dönemde ipotekli satılan toplam konut sayısının gerilemesinin fînansal birikimlerini sermaye piyasası araçları yerine konuta yönlendiren geniş bir kesimin varlığına işaret ettiği değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi. 


Dünya


Geri Dön