20 / 04 / 2024

Konut satışları rekor kırdı! İşte nedeni!

Konut satışları rekor kırdı! İşte nedeni!

Kamu bankalarının faiz indiriminden sonra Kasım 2021'de 179 bin adetle senenin en yüksek konut satış rakamı elde edildi. Sektör temsilcileri konut satışlarındaki rekorun nedenlerini açıkladı. Konut satışları neden rekor kırdı?



Kamu bankalarının faiz indiriminin ardından Kasım ayında 179 bin adetle senenin en yüksek konut satışı kaydedildi. Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre; TÜİK verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de konut satışı, Kasım ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 59 arttı ve 178 bin 814 olarak kaydedildi. Bu rakam, 2021'in en yüksek aylık satış adedi oldu. 

Ocak-Kasım döneminde ise konut satışları, geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 9,2 azaldı ve1 milyon 265 bin 353'e düştü. 

Konut satışları rekor kırdı! İşte nedeni!

İpotekli konut satışı, geçtiğimiz ay 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 61 yükseldi ve 39 bin 366 olarak kaydedildi. Toplam konut satışları kapsamında ipotekli satışların payı yüzde 22 oldu. 

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi satışlara yansıdı. Senenin en yüksek rakamına ulaşılmasına karşın ipotekli satışların toplam içerisinde aldığı pay da bu senenin zirvesine yerleşti. Kasım ayında yüzde 22 olan rakam, Ocak'ta yüzde 15, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs'ta ortalama yüzde 18, Haziran'da yüzde 21, Temmuz ve Ağustos'ta yüzde 19, Eylül ve Ekim aylarında ise yüzde 20 olmuştu. 

Tüm olumsuzluklara karşın konut satışlarının güçlü seyrine devam ettiğine, sene sonunda 1,5 milyon adetlik satış beklendiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, kamu bankalarının faiz indiriminin ipotekli satışlara net bir şekilde yansıdığına, bu şekilde sektörün Türk ekonomisine katkısını devam ettirdiğine vurgu yaptı. 

Konut satışları rekor kırdı! İşte nedeni!

Yıl sonunda satışların 1,5 milyon adedi aşması bekleniyor

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sene genelinde her 5 satıştan 4'ünün nakit olarak yapıldığını, bunun da ikinci eldeki satışı artırdığını belirtti. 

Tüketicilerin faiz yükü altına girmek istemediğine vurgu yapan Durbakayım, döviz, altın, vadeli mevduat gibi alternatif yatırım araçlarından gayrimenkul sektörüne çok ciddi kaynak aktarımı yaşandığının altını çizdi.

Durbakayım, "Aralık ayında dövizdeki ani yükselişin son bulacağını öngören yatırımcıların daha hızlı gayrimenkul sektörüne yöneleceğini düşüyoruz. Buna bağlı olarak satışların 200 bin seviyesini aşacağını ve yıllık bazda 1,5 milyon adet seviyesini geçerek yeni bir rekoru zorlayacağını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. 

Konut satışları rekor kırdı! İşte nedeni!

"Faiz indirimi kasım rakamlarına yansıdı"

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur da 2021'de konut satışlarının her ay toparlandığının altını çizerek, 11 ayda 1,3 milyon adede yaklaştığını aktardı.

Geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre kaybın yüzde 9,2'ye düştüğünü belirten Timur, "Kasımda toparlanma hızlandı. Bunda özellikle tüketicinin 'fırsat fiyatları' kaçırmama isteğinin etkili olduğunu düşünüyorum. Nitekim maliyetler çok arttığı için bir önceki ay alan uygun fiyatlı almış oluyor. Kaldı ki son 3 aylık artan maliyet de fiyatlara yansımadı. Aralıkta da böyle olacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu. 

Timur, faizlerde yapılan indirimin kasım rakamlarına yansıdığına vurgu yaparak "Kasımda ipotekli konut satışları yüzde 61 artarak 39 bin 366 oldu. İlk kez ipotekli konut satışlarında böyle bir artış gördük. Tüm bunlar bize tüketicinin bu fırsat fiyatlarıyla ev alma isteğinin yüksek olduğunu söylüyor" diye konuştu.

Konut satışları rekor kırdı! İşte nedeni!

"İpotekli satışlarda hızlı artış yaşandı"

Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal ise 2021'in en yüksek aylık rakamına Kasım ayında ulaşıldığının altını çizerek, "Bu ayın bir diğer rekoru ise ipotekli, yani banka kredili konut satışlarında yaşandı. Yüzde 61 artarak 39 bin 366 oldu. En yakın rakam yine eylülde 29 bin adet seviyesindeydi" dedi. 

Akbal, bu iki hızlı artışta beraber toplam konut satış adedinde geçtiğimiz sene ile makasın daraldığına, bunun en önemli nedeninin konut kredi faiz oranlarında yaşanan düşüş olduğuna, söz konusu ivmenin böyle gitmesi durumunda 2022'de rakamların daha da yukarı çıkabileceğine dikkat çekti. 

Konut satışları rekor kırdı! İşte nedeni!

"Kredi faizlerindeki indirim sonuç verdi"

Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, konut kredi faiz oranlarındaki indirimin sonuç verdiğine vurgu yaparak, inşaatın güçlü seyrine devam ettiğini belirtti. 

Yabancıya satış rakamının artışını sürdürmesinin "yabancı yatırımcı Türkiye pazarına güven duyuyor" şeklinde okunması gerektiğini vurgulayan Akkuş, peş peşe gelen yükseliş rakamlarının bunu kendilerine gösterdiğini de dile getirdi.

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık da bir süredir düşüş trendinde olan iç piyasanın yükselişe geçtiğinin altını çizerek, "Bu rakamların sürdürülebilir olması ve artan şekilde devam etmesi çok önemli" diye konuştu. 

Gelecek aylarda yerli ve yabancıda önemli rakamların gelmeye devam edeceğine de vurgu yapan Çulhalık, "Bu konuya sadece satış adedi olarak değil, ülkemize sağlanan döviz olarak da bakmak lazım. Kısacası, gayrimenkul sektörü ülke ekonomisine artan bir katma değerle hizmet etmeye devam edecek." açıklamasında bulundu.

Konut satışları rekor kırdı! İşte nedeni!

2021 Kasım'da 178 bin 814 konut satıldı!

Konut satışları rekor kırdı!

Konut arzı 2022'de artacak!

Konut kredisi faiz indirimi satışları uçurdu!


Geri Dön