26 / 04 / 2024

Konut arzı 2022'de artacak!

Konut arzı 2022'de artacak!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Kasım 2021 konut satış istatistiklerini değerlendiren Era Real Estate Türkiye Ülke Başkanı Alphan Manas, “Geçen ay 30,5 olan toplam satışlar içinde birinci elin payı, bu ay 31,2. Bu da bize şunu gösteriyor: Konut arzı artacak, ama yavaş artacak” dedi.



Era Real Estate Türkiye Ülke Başkanı Alphan Manas, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Kasım 2021 konut satış istatistiklerini değerlendirdi. Yabancıya gerçekleştirilen satışların gittikçe arttığını dile getiren Manas, "Bu satışlarda İstanbul’un payı 1 ayda yüzde 23,5’ten yüzde 39,7’ye çıktı. Toplam konut satışları içerisindeki yüzde 4,1 yabancıya satış rakamı da iyi bir oran. 2022’de bu oranın artmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Türkiye genelinde konut satışları Kasım 2021'de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 59 arttı ve 178 bin 814 olarak gerçekleşti. Konut satışlarında İstanbul 31 bin 706 konut satış rakamı ve yüzde 17,7 ile en yüksek payın sahibi durumunda. 

Konut arzı 2022 de artacak!

Yabancıya satışta 4 ülkenin payı yüzde 50 

Kasım ayı konut satış verileriyle ilgili konuşan Era Real Estate Türkiye Ülke Başkanı Alphan Manas, yabancılara yapılan satışlar içerisinde İran, Irak, Rusya ve Almanya’nın payının yüzde 50 olduğunu belirtti. 

Yabancılara yapılan satışlarda İstanbul’un payının bir önceki ay yüzde 23,5; bu ay ise yüzde 39,7 olduğuna dikkat çeken Manas, İstanbul’un yabancılardan aldığı payın giderek yükseldiğini dile getirdi. Yabancılara satışın da önemli ölçüde yükseldiğini aktaran Manas, toplam konut satışları içinde yabancıya satış oranı olarak yüzde 4,1’in çok iyi bir rakam olduğunun altını çizdi. 

Konut arzı 2022 de artacak!

‘Kredi faizlerindeki oynama ciddi etki yaratmadı’

Konut satış rakamlarının sene bazında ciddi olarak yükseldiğini vurgulayan Manas, ipotekli satışların da bir parça artış gösterdiğini, fakat bu artışın paydan ziyade rakamsal olarak gerçekleştiğini belirtti. Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 9,7 yükselen ipotekli satışların Kasım ayında yüzde 61’e yükseldiğini dile getiren Manas, Türkiye'de konut satışları yüzde 59 yükselirken ve ipotekli satışlarda bu oran yüzde 61 olurken, toplam satışlara oranın yüzde 20,4’ten 22’ye yükseldiğini vurguladı. Manas, “Bu demek oluyor ki; kredi faizlerindeki oynama, çok ciddi bir etki yaratmamış” şeklinde konuştu.

Konut arzı 2022 de artacak!

‘Bu artışı bekliyorduk’

Oranlarda büyük değişme yaşanmamakla beraber, konut satışlarının yükseldiğine dikkat çeken Manas, sözlerini şu şekilde tamamladı: 

“Biz zaten başarılı bir ay geçirdiğimizi biliyorduk, bunu bekliyorduk. 

Geçen ay 30,5 olan toplam satışlar içinde birinci elin payı, bu ay 31,2. Bu da bize şunu gösteriyor: Konut arzı yavaş artacak. 2022’de konut arzının artmasını bekliyoruz. Ama hem inşaat maliyetleri hem kredi maliyetleri arttı. Faiz indirimi çok etkili olmuyor. Kredi almak isteyenler, kamu bankaları haricinde, bu faizlerden yararlanamıyor. Faiz indirimlerinin yeni konut arzına etkisi ne kadar olur, bilemiyoruz, çünkü döviz kurunun oynaklığını tahmin edemiyoruz.”

2021 Kasım'da 178 bin 814 konut satıldı!


Geri Dön