26 / 04 / 2024

Konut satışları seçim sonrası artar!

Konut satışları seçim sonrası artar!

Yıla iyi başlayan konut satışları şubat-mart aylarında sırası ile yüzde 5 ve yüzde 14 düşüş yaşadı. Konut satışlarında beklenen artış Eylül-Ekim aylarında görülebilir. 



 Emlak Konut öncülüğünde hayata geçirilen '84 ay 0 faiz' kampanyasının geçtiğimiz yılki kampanyalara oranla sönük kalması da buna bir işaret olarak değerlendiriliyor. Konut sektör temsilcileri hükümetten destek bekliyor.

Dünya Gazetesi'nden Uğurcan Gökçen'in haberine göre bu kapsamda önceki yıllardaki teşvik adımlarının tekrar atılması, yabancılara konut ediminde vatandaşlık hakkı sınırının 300 bin dolara indirilmesi ve KonutBank kurulması gibi talepleri sıralamak mümkün. Fakat sektör temsilcileri bu taleplerin hayata geçirilmesinin 24 Haziran'daki seçimin sonrasına kalacağını dile getiriyor. Peki seçim dönemine kadar satışlar nasıl bir seyir izleyecek?

"Satışlarda yavaşlama yaşanabilir"

Konut satışları seçim sonrası artar!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya'ya göre, konut satışlarında nisan ayında mart ayındakine benzer bir tablo ile karşı karşıya kalınabilir, seçime kadar geçen 2 aylık sürede de Ramazan ayının da etkisi ile bir miktar daha yavaşlama söz konusu olabilir. 

Maya yaptığı açıklamada, rakamlara bakıldığında sektör verilerindeki azalış trendini konut kredisi faiz oranları ile ilişkilendirmek daha doğru olur. Şu anda güncel konut kredisi faiz oranı genel olarak aylık bazda yüzde 1,20 seviyelerinde. Bu seviyelerdeki oranlarda kredi talebi oluşmuyor. Konut satışlarının ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 düştüğü bilgisini paylaşan Maya, "Bu düşüşün temelinde de ipotekli satışlar var. İpotekli satışların dışındaki diğer satışlarda herhangi bir aşağı yönlü gidiş yok" diye konuştu.

"Satışlar ancak seçim sonrası artar"

Konut satışları seçim sonrası artar!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konut sektöründe satışların artmasının ancak seçimden sonra gerçekleşebileceğini dile getirdi. Belediyelerin ruhsat verme işlemlerinde ciddi bir düşüş olduğunu gözlemlediğini ifade eden Tellioğlu, bu rakamın normale göre neredeyse 5'te 1 oranında azaldığını da sözlerine ekledi. 


Geri Dön