23 / 04 / 2024

Konut satışları yüzde 16.4 arttı!

Konut satışları yüzde 16.4 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre Türkiye’de ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 artışla 112 bin 463 konut satışı yapıldı. Ağustostaki konut satışları bir önceki aya göre ise yüzde 16.4 arttı.




7 Haziran’daki genel seçimlerin ardından oluşan siyasi belirsizlik ve yaşanan terör olaylarının ekonomiye etkisi olumsuz yansırken, bu dönemde gayrimenkul satışları da hız kesmiyor. İç piyasada ‘güvenli liman’ olarak benimsenen konut projelerine ilgi hayretle karşılanadursun, yabancı yatırımcıya satışlar da geçen yılı geride bıraktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre Türkiye’de ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 artışla 112 bin 463 konut satışı yapıldı. Ağustostaki konut satışları bir önceki aya göre ise yüzde 16.4 arttı. Ağustos ayında İstanbul 18 bin 873 konut satışı ile yüzde 16.8’lik payla en fazla konut satılan il oldu. Aylık konut satış sayısı en düşük il ise 13 konut ile Ardahan oldu.



ESENYURT’UN LİDERLİĞİ SÜRÜYOR

Ardahan, satılan 13 konutta yüzde 46.2’lik oranı ile ipotekli satışta Türkiye’nin en yüksek il ortalamasına sahip oldu. İpotekli konut satışları ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.9 artış göstererek 36 bin 21’e yükseldi. Türkiye’de toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı ise yüzde 32’ye ulaştı.

Türkiye’de en fazla konut satışının yapıldığı ilçelere bakıldığında ise İstanbul’un gelişen bölgeleri arasında bulunan Esenyurt 27 bin 535 satışla açık ara öne çıktı. Beylikdüzü, Pendik, Sancaktepe ve Ümraniye İstanbul’un en fazla konut satışının yapıldığı diğer ilçeleri olarak sıralandı. Öte yandan Ankara’nın en fazla satış yapılan ilk 5 ilçesinin tamamı 10 bin konut satışını geride bıraktı.




YABANCIYA KONUT SATIŞI RAYINA OTURDU

Yabancıya konut satışında 2014’ün ağustos ayına göre yüzde 15.2 artışla 2 bin 44 satışa ulaşıldı. Yabancıya 2015’in ilk 8 ayında geçen yıla oranla yüzde 22.7’lik artışla 14 bin 424 konut satıldı. 8 aylık satış verilerine göre Iraklılar 2432, Suudiler 1691 ve Ruslar da 1444 alımla konut satışlarının en fazla satıldığı ülke vatandaşları olarak öne çıktı.

"ARTIŞ SEVİNDİRİCİ AMA DÜŞEN ENDEKSE DİKKAT"

Ekonominin finansal araçlarında yaşanan hızlı yükselme ve düşüşlerin yatırımcıyı güvenli bir liman olarak gayrimenkule yönelttiğini söyleyen Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, belirsizlik ortamında yatırımcıların varlıklarını gayrimenkulde tutmaya başladıklarına işaret etti. Demir, eylül ayında 6.1 düşüş ile 58 puana gerileyen gerileyen tüketici güven endeksinin de satışlar konusunda geleceğe ışık tuttuğuna dikkat çekti.



Ünsal Ereke/HaberTürk


Geri Dön