26 / 04 / 2024

Konut sektörü 2020’de zirveyi görecek!

Konut sektörü 2020’de zirveyi görecek!

Konut sektörü, yılın ilk yarısında zorlansa da yılın ikinci yarısında gelen faiz indirimleri sayesinde toparlandı. Yeni yılda ise satış rekorlarının kırıldığı günlere geri dönme hedefi var.



Konut sektörü, 2019 yılını zorlu geçirdi. Yılın ilk yarısındaki yüksek mevduat faizleri yatırım odaklı konut talebini keserken, aylık yüzde 2’nin üzerine çıkan konut kredisi faizleri de oturum amaçlı talebi durdurdu. Buna bağlı olarak konut satışları, son yılların en düşük seviyelerini gördü. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, satışların durduğu bu ortamda, yeni projelerin lansmanları da bıçak gibi kesildi. Yıl içinde devam eden KDV ve tapu harcı indirimleri satışlara destek olamadı.




Düşük faiz etkisi



Ancak yılın ikinci yarısından itibaren sektörde kara bulutlar dağılmaya başladı. Merkez Bankası’nın yılın ikinci yarısından itibaren dört toplantısında faizi yüzde 24’ten yüzde 12’ye çekmesi konut kredi faizlerinin de gerilemesini sağladı. Kamu bankalarının öncülüğünde başlayan faiz hamlesiyle yüzde 1’ in altına inen konut kredi faizleri ve firmaların yaptığı cazip kampanyalar piyasaya hareket kazandırdı.




1.3 MİLYON UMUDU



Böylece konut satışları, yılın son çeyreğinde hızla yükselirken, kredili satışlar yüzde 700'leri aşan artışlar gördü. 2019'un 11 ayında kredili satışlar 282 bin 230'e, 11 aylık toplam satışlar ise 1 milyon 146 bin 655'e ulaştı. Bu da 2019'un geçen yılki 1 milyon 300 bin seviyelerine yakın bitirebileceğinin sinyalini verdi.




SIFIR KONUTA TEŞVİK

 


2020’ye girerken, sektörün talep ettiği bir gelişme daha yaşandı. Konut kredisindeki düşüşler ikinci el konut satışlarına ivme kazandırmış, sıfır konuta katkısı sınırlı kalmıştı.1 Ocak 2020 itibarıyla kamu bankalarının sıfır konutlara yüzde 0.79 faiz oranı uygulayacağının açıklanması, yılın son müjdesi oldu. Sektör temsilcileri, yeni yılda tapu harcı ve KDV indirimi gibi teşviklerin devam etmesini de talep ediyor.



SATIŞLAR ARTACAK
 

Tüm bu gelişmeler odağında 2020'de konut satışlarının 4-5 yıl önceki yüksek satış rakamlarının yaşandığı dönemlerdeki gibi olması bekleniyor. Konut satışları en yüksek 1.4 milyon seviyesini görmüştü. Bu zorlu yılı 1.3 milyon adete yakın satışla kapatmayı hedefleyen sektör temsilcileri, 2020'de yeni rekorların kırılmasının uzak bir ihtimal olmadığını düşünüyor. Yabancıya satışta da 50 bin ile rekor bekleniyor.




FİYATLAR YÜKSELEBİLİR



Sektör temsilcileri tüketicilere de 2020 için fiyat uyarısı yapıyor. Yaklaşık 1.5 yıl boyunca konut üretim maliyetlerinde yaşanan artışları devam eden projelerindeki fiyatlara yansıtmadıklarını vurgulayan sektör temsilcileri, yeni 7 projelerinde daha yüksek fiyatlarla satışa çıkacaklarını ifade ediyor, üreticiler, tüketicinin alım gücüne uygun olarak kademeli fiyat artışı ve ödeme planları hazırlayacaklarını belirtiyor.

 

Gayrimenkulde 2020 trendleri belirlendi!


Geri Dön