25 / 04 / 2024

Konut sigortası hakkında bilinmesi gereken her şey!

Konut sigortası hakkında bilinmesi gereken her şey!

Konut sigortasıyla bir evde yaşanacak tüm olumsuzlukların önüne geçilebiliyor. Ülkemizde en çok yaptırılan sigorta türlerinin de başında gelen konut sigortası son zamanlarda vatandaşların merak edip araştırdığı bir konu oldu. İşte konut sigortasıyla ilgili merak edilen her şey...



Geniş poliçe kapsamı sebebi ile konut sigortası evlerini güvence altına almak isteyen vatandaşlar tarafından konut sigortası tercih ediliyor. 

Konut sigortasıyla bir evde yaşanacak tüm olumsuzlukların önüne geçilebiliyor. Konut sigortası sadece ev için değil evin içinde bulunan eşyaları da güvenceye alıyor. Evde bulunan televizyondan buzdolabına, kasa içindeki ziynet eşyalarından su tesisatındaki probleme kadar bir evde bulunan tüm aksaklıklar konut sigortası ile engellenebiliyor.

Konut sigortası yaptırırken sigorta kapsamında hangi durumların olduğu ve olmadığı önem arz ediyor. Konut sigortasının karşıladığı ve karşılamadığı durumlar poliçe maddelerinde açıklanır.

Konut sigortası ile sigorta poliçesi kapsamında, teminat altına alınan risklerin yaşanması halinde poliçede bulunan adresteki bina, konut ve eşyanın uğrayacağı maddi zararlar poliçede bulunan genel ve özel şartlardaki hükümler kapsamında karşılanır.

Konut sigortasıyla neler teminat altına alınabiliyor?

Konut sigortası yaptırıp hırsızlık, yangın, deprem, su baskını gibi sorunların yanında ek teminatların da poliçede olmasıyla beraber konutta meydana gelebilecek tüm sorunlar karşılanabiliyor. Konut sigortasıyla ek teminatlar genişletilip riskler en aza indirgeniyor.

EK TEMİNATLAR NELER?

Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri ve kötü niyetli hareketler: Bu tür hareketlerin neden olacağı zararları güvence altına alıyor. Her bir hasarda, hasar bedelinin yüzde 5'i oranında muafiyet mevcut. 

Cam kırılması

Bu teminat sabit ve dik durumda takılı olan cam ile aynaların kırılması sonucunda oluşabilecek zararları güvence altına alır.

Ferdi kaza

Sigortalının riziko adresinde poliçe kapsamı çerçevesinde gerçekleşecek bir kaza sonucunda vefat etmesi halinde lehdarına, sürekli olarak sakat kalması halinde kendisine poliçede belirtilen limitler ve genel şartlar kapsamında tazminat ödemesi yapılır. 

Hırsızlık

Hırsızlık sonucu çalınan eşyaları ve hırsızın bina veya eşyalara vereceği zararları güvenceler. 

Yardım hizmetleri

Su tesisatı, elektrik, çilingir, cam ve benzeri tamir işleri ile acil servis ve irtibat hizmetleri sunulmasını sağlar. 

Dahili su

Su tesisatının patlaması, taşması, sızması, tıkanması, kırılması ve donması sonucu evde oluşan zararlar ile muslukların açık unutulması gibi durumlarda oluşabilecek hasarları karşılar. 

Araç çarpması

Kara ve hava taşıtlarının sigortalı konuta çarpması sonucunda meydana gelecek hasarları güvence altına alır.

Duman

Bir boru veya menfezle bacaya bağlanmış, ısıtma ve pişirme cihazlarının kusurlu şekilde çalışmasından dolayı çıkan dumanın sebep olduğu zararları güvence altına alır.

Yangın mali mesuliyet ve kira kaybı

Sigortalının, kiracının ve mal sahibinin sorumluluklarından doğan bir hasar sonucunda birbirlerine karşı verebilecekleri zararları güvenceler. 

Enkaz kaldırma

Hasar sonucu oluşan yıkıntının taşınma masraflarını güvence altına alır.

Alternatif ikametgah değişikliği masrafları

Bir hasar sonucu sigortalı konutun kullanılamaz hale gelmesi halinde, hasarlı konutun tamiri ve yeniden inşası sürerken kullanılan diğer konutun kullanma maliyeti poliçede belirtilmiş teminat ve limiti dahilinde ödenir. 

Konut sigortası genel şartları nelerdir?

Konut sigortasında genel şartları her sigorta şirketi için aynı fakat özel şartlar, sigorta yapan şirketler arasında değişebiliyor. 

Tüm sigortalar da olduğu gibi konut sigortalarında da poliçe dahilinde olan durumlar ve olmayan durumlar özel ve genel şartlar bulunmaktadır. 

Konut sigortası genel şartlar bölümünde sigorta bedelinin kapsamı da açıklanır. Bina sigorta bedeli ve eşya sigorta bedeline ilişkin düzenlemeler yer alır. 

Eşya sigorta bedelinde:

Sigorta yaptıran kişiye, onun birlikte oturduğu aile bireylerine, evde birlikte yaşadığı bireylere ve ev çalışanlarına ait ev eşyası ve bireysel eşyalarda sigorta bedeline dahil edilmektedir. Bina dışındaki garaj, bahçıvan evi, depo ve benzeri müştemilatlarda mevcut olan sigortalıya ait ev eşyaları ve bireysel eşyalar da sigorta bedelinin kapsamında yer alıyor. 

Bina sigorta bedelinde: 

Pencere ve kapı camları, badana, boya, duvar kağıdı, alçı tavan, parke, banyo ve mutfak dolapları, lavabo, klozet gibi dekorasyon parçaları da sigorta kapsamında. 

Yapının brüt yüz ölçümü ve yeniden yapım maliyetine bağlı olarak düzenlenen birim metrekare tutarının çarpılması ile bina sigorta bedeli oluşturulur. 

Konut sigortasının kapsadığı durumlar

- Yangın, sel, su baskını, fırtına

- Yer kayması

- Hırsızlık

- Kara taşıtları çarpması

- Deniz taşıtları çarpması

- Kar ağırlığı

- Dumanın vereceği zararlar

- Terör

- Yakıt sızması şeklinde. 

Genel şartlara göre, sahip olunan sigortanın karşılamadığı durumlar 

1- Savaş ve savaşın neden olduğu her türlü olay, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, isyan, ihtilal, ayaklanma ve bunların getirdiği askeri hareketler nedeniyle oluşan tüm hasarlar.

2- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan oluşan bütün zararlar. Radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının sonucunda gerçekleşen askeri ve inzibati önlemlerin sebep olduğu hasarlar. 

3- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar nedeniyle meydana gelen tüm zararlar.

4- Sigortalı varlıkların -yangın haricinde- kendi kusurlarından veya kendi bünyelerinde yaşanan bozulmalar nedeniyle uğradıkları hasarlar.

5- Sigortalı varlıkların -yine yangın haricinde- işlenmek üzere veya başka bir sebeple ateşe tutulmasından, ateş bulunan bir yere atılmasından kaynaklanan veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba, sigara, mum ve benzeri şeylerle temasından oluşan zararlar. 

6- Elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları nedeniyle meydana gelen hasarlar. 

7- Alçak basınç nedeniyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlarda oluşan tüm zararlar. 

Konut sigortası yaptırmayı düşünenler dikkat!

DASK için başvuru nereye yapılır?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön