29 / 03 / 2024

Konut sigortası ile DASK arasındaki fark!

Konut sigortası ile DASK arasındaki fark!

Mesken üzerinde yapılabilen sigortaların başında DASK ve konut sigortası geliyor. Kimi zaman mesken sahipleri bu iki sigortayı birbirine karıştırıyor. Peki, konut sigortası ile DASK arasındaki fark nedir?



Konut sigortası ile DASK arasındaki fark!

Mesken üzerinde yapılabilen sigortaların başında DASK ve konut sigortası geliyor. Kimi zaman mesken sahipleri bu iki sigortayı birbirine karıştırıyor. Ancak konut sigortası ve DASK farklı özelliklere sahip iki poliçe oluyor.


Konut sigortası, konutu ve eşyaları bazı hasar ve zararlara karşı koruma altına alan sigorta türü oluyor. Bu sigorta yangın, yıldırım, infilak (Doğalgaz infilakları dahil) ile ev eşyası hırsızlık gibi durumlar karşısında zararı karşılıyor.


DASK ise deprem sigortası olup; poliçe üretimi yetkili sigorta şirketleri ve acentelerince yapılan zorunlu bir sigorta olup, depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlıyor.


Depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünü olan DASK sigortası bir sene boyunca geçerli oluyor. Bu özelliği ile konut sigortasına benziyor. Bilindiği üzere konut sigortaları da senelik olarak düzenleniyor.


Bu iki sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekiyor. Peki, konut sigortası ile DASK arasındaki fark nedir?


Konut sigortası ile DASK arasındaki en büyük fark, DASK'ın zorunlu olması konut sigortasının ise isteğe bağlı olmasıdır. 


DASK olmadan konut hakkında herhangi bir tasarruf işlemi yapılmazken (alım-satım, kiralama gibi), bu işlemde konut sigortası aranmıyor.


Konut sigortası, konut kredisi kullanma sürecinde banka tarafından yapılan sigortalar arasında yer alıyor. Ancak kredi sürecinde de bu sigortanın yapılması kanunen zorunlu olmuyor.


Konut sigortası için gerekli belgeler!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön