20 / 04 / 2024

Konut sigortasında hangi hasarlar ödeniyor?

Konut sigortasında hangi hasarlar ödeniyor?

Çok sayıda ev sahibinin önemsiz olarak düşündüğü konut sigortası çoğu zaman hayati önem taşıyor. Peki konut sigortasında hangi masraflar ödenir? Konut sigortası yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...



Türkiye genelinde sigortalı konut sayısı bir hayli az. Afetlerle mücadele ettiğimiz Türkiye'de yer alan konutlar için konut sigortası hayati önem arz ediyor. Peki konut sigortasında hangi hasarlar karşılanır?

Konut sigortası bir evde meydana gelebilecek olumsuz olay sonrasında evi güvence altına almaya yarayan sigortadır. Türkiye genelinde konutlardan yüzde 22'si konut sigortası bulunuyor. Doğal afetler, kazalar, hastalıklar bize gösterdi ki maliyet olarak görülen sigorta, aslında evleri çok sayıda felaketten koruyor.

Konut sigortasında hangi hasarlar ödeniyor?

Konut sigortasını yaptıranlar sadece konutta yaşanabilecek hasarların teminat altına alındığını görüşüne sahip. Fakat bunun ile beraber birçok ek teminat da bulunuyor. Evlerde yaşanabilecek hasarlarda 20 bin Türk Lirası maliyetli harcama, 250-300 TL bedelle yaptırılan konut sigortasıyla ortadan kaldırılabilir.

Konut sigortası hangi hasarları karşılar?

- Hırsızlık

- Yangın, sel, su baskını, fırtına

- Yer kayması

- Kara taşıtları çarpması

- Terör

- Deniz taşıtları çarpması

- Dumanın vereceği zararlar

- Kar ağırlığı

- Yakıt sızması şeklinde belirtilir.

Konut sigortasında hangi hasarlar ödeniyor?

Konut sigortası hangi hasarları karşılamıyor?

Genel şartlara göre, sahip olunan sigortanın teminat altına almadığı hasarlar şöyle:

1- Savaş ve savaşın neden olduğu her türlü olay, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, isyan, ihtilal, ayaklanma ve bunların getirdiği askeri hareketler sebebiyle ortaya çıkan durumlar.

Konut sigortasında hangi hasarlar ödeniyor?

2- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan oluşan bütün zararlar. Radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının sonucunda gerçekleşen askeri ve inzibati tedbirlerin ortaya çıkardığı durumlar.

3- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar nedeniye meydana gelen tüm zararlar.

4- Sigortalı varlıkların -yangın haricinde- kendi kusurlarından veya kendi bünyelerinde yaşanan bozulmalar sebebiyle yaşanan hasarlar.

5- Sigortalı varlıkların -yine yangın haricinde- işlenmek üzere veya başka bir sebeple ateşe tutulmasından, ateş bulunan bir yere atılmasından kaynaklanan veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba, sigara, mum ve benzeri şeylerle temas etmesi sebebiyle meydana gelen zararlar.

6- Elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları dolayısıyla yaşanan zararlar.

7- Alçak basınç nedeniyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlardaki hasarlar.

Konut sigortası neden önemli?

Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön