28 / 03 / 2024

Konut teşvik yasası 2015!

Konut teşvik yasası 2015!

Mevcut konut kredisi uygulamasında konutun yüzde yüzüne kredi verilmiyor, bu nedenle durumu olmayanlar kredi kullanamıyordu. Ancak kabul edilen Torba Yasa ile konut teşviki geldi. İşte konut teşvik yasası 2015...



Konut teşvik yasası 2015!

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, evin değerinin yüzde 75'ine kredi çekip geri kalan peşinat kısmını biriktiriyor.


Mevcut uygulamada konutun yüzde yüzüne kredi verilmiyor. Ancak 18 Mart 2015 akşamı kabul edilen Torba Yasa esasları gereğince konut teşviki geldi.


Konut teşviki yasası gereğince, konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak.


Beş yıl için yüzde 15 olan destek, dört yıl için yüzde 12, üç yıl için yüzde 10 oluyor. Erken çekimlerde de kademelendirme uygulanıyor.


Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Hak sahiplerinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumlu olacak. 


Haksız olarak yapıldığı tespit edilen Devlet katkısının ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte bir ay içinde ödenmesi gerektiği Bakanlık tarafından bir yazı ile bankaya bildirilecek. 


Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde bu alacaklar, vergi dairesince anılan Kanun hükümlerine göre ilgili bankalardan takip ve tahsil edilecek.


Peki, konut teşvik paketi koşulları nelerdir?


-  Konut teşvikinden ilk defa ev alacak olan kimseler faydalanabiliyor. Buna karşın ikinci ve üçüncü evlerini almak isteyen kimseler ev teşvik desteğinden yararlanamıyor.


- Konut teşviki için, bankada TL cinsinden konut hesabı açılması ve asgari 3 yıl boyunca sistemde bulunulması gerekiyor. 


- Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemiyor.



Ev teşvik sisteminde en fazla ne kadar yardım yapılacak?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön