29 / 03 / 2024

Konut Türkiye’de hala ihtiyaç!

Konut Türkiye’de hala ihtiyaç!

Gayrimenkul danışmanlık şirketi Coldwell Banker’ın Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, TÜİK konut satış verilerini değerlendirdi.Taş, " Konut Türkiye’de hala ihtiyaç, yatırım için ikinci evini alanların yanında yüzde 80 oranında ilk evini oturmak için alan kitleye ev satıyoruz” dedi.



TÜİK verilerine göre konut satışları 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4 artış gösterdi. Geçen yıl satılan konut sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 artarak 1 milyon 341 bin 453 oldu. 


Gayrimenkul danışmanlık şirketi Coldwell Banker’ın Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, “Coldwell Banker Türkiye olarak, 2016’yı rekorun da rekoru olan bir rakamla kapatacağımızı öngörmüştük ve bu görüşümüzden dolayı sektör temsilcilerinin bir kısmı tarafından eleştirilmiştik. Ön görümüzün haklı çıkmasından ve sektörümüzün tüm yaşanılan zor süreçlere rağmen böylesine büyük bir rekor satış adediyle yılı kapatmasından dolayı, sektörümüz adına mutlu ve umutluyuz.  Konut kredilerinde ikinci bir indirim yapılması veya en azından şu andaki faiz oranlarının devam etmesi 2017 yılında da 2016 rakamının aşılmasına öncülük edecektir. 20 yıl, 30 yıl konut kredisi vadesi gündemde. Bu adımlar konut satışlarının hızının düşmemesini ve hatta özellikle stok konutlar başta olmak üzere artmasını sağlayacaktır. Türkiye 29 yaş ortalaması ile Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesi ve Konut Türkiye’de hala ihtiyaç, yatırım için ikinci evini alanların yanında yüzde 80 oranında ilk evini oturmak için alan kitleye ev satıyoruz” dedi.


2017 yılı ait öngörülerini de açıklayan Gökhan Taş,  2017’de pazarın 3’e bölünürse, 500 bin TL altı pazarda hareketlilik ve fiyat  değerlenmesinin artacağını, konut üretiminde ve satışında ciddi anlamda sayının da, değerin de artışı da olacağını belirten Taş, "500 bin TL-1 milyon TL arası pazarda değer artışı olmama ihtimali yüksek, sabit kalabilir. 1 milyon TL üzeri pazarda, özellikle dolarla satılan bölgelerde fiyat ancak geri gelirse, satıcılar ancak belirli indirimler yapabilirse satış adetlerinin iyi olacağını düşünüyorum" diye konuştu.


Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ,”Eğer kredide 0.80 faiz oranlarının altına inilirse ve sıfır satışlarda ve toplam tüm satışlarda KDV yüzde 1’e inerse, tapu harçlarında alıcıdan ve satıcıdan olmak alınan harçlar her iki taraf için 0.5 oranına inerse gayrimenkul yatırım aracı olmaya devam eder. Buna benzer iyileştirmeler olmazsa gayrimenkul kazançlı yatırım aracı olmaktan çıkabilir. 2017 yılında eğer bu iyileştirmeler olmaz ise gayrimenkul sadece ihtiyaca yönelik alımların olduğu bir pazar olabilir" diye konuştu. "Ticari gayrimenkul ile ilgili ofis pazarının daralacağını düşünüyorum diyen Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, "Endüstriyel pazarda yeni açılan Organize Sanayi Bölgeleri gibi yerler ve şehirlerin yeni yapılaşma olan bölgelerine bir talep artışı olacaktır ama halihazırdaki en değerli yerlerde satışta ve kiralamalarda sıkıntı yaşanacağını düşünüyorum" dedi.




Geri Dön