26 / 04 / 2024

Konut üreticileri İzmir'e koştu!

Konut üreticileri İzmir'e koştu!

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, üç büyük şehirde yatırım amaçlı konutta ciddi bir potansiyel olduğuna dikkati çekerek, "İzmir’de bir süredir yaşanan durumun bunun bir örneğidir." dedi 



Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul,  Ankara  ve İzmir’deki konut piyasasını değerlendirdi. Kurum, üç büyük şehirde yatırım amaçlı konutta ciddi bir potansiyel olduğuna dikkati çekerek, "İzmir’de bir süredir yaşanan durumun bunun bir örneğidir." dedi. Murat Kurum sözlerine şöyle devam etti;

“İzmir’de konut fiyatlarındaki artışının 2011 ve 2014’te TÜFE’nin altına düştüğünü, şu anda ise artışın neredeyse yıllık yüzde 21 seviyesine ulaştığını gören yatırımcılar proje yapacağım diye İzmir’e koştu. Finansal açıdan bakıldığında bu artış gayet iyi. Burada algı da şu, faiz mevcutta kaç? Yüzde 15. İzmir’de fiyat artışı kaç? Yüzde 21. O zaman hem üretici kısa sürede satabileceğini hem de yatırımcı kar edeceğini umduğundan İzmir’e yatırım yapılır diye düşünüyor.

Ülkemizin en büyük konut piyasası olan İstanbul ise sadece Türk gayrimenkul tüketicisi için değil dünyadaki pek çok yatırımcı ve gayrimenkul kullanıcısı için önem taşımaktadır. Özellikle 2010 yılı itibarı ile görülen ciddi talep İstanbul'daki konut fiyatlarını yukarı taşımıştır. Süreç 2016 yılına kadar güçlü eğilimi devam ettirmiştir. Ancak 2016 yılı itibarıyla gerek dünyada artan risk algısı gerekse Türkiye'de yaşadığımız hain darbe girişiminin etkisiyle yaşanan gelişmelerden kaynaklı fiyat düzeltmeleri yaşanmıştır.

Gayrimenkul bir varlık olduğundan diğer varlıklarda olduğu gibi devamlı bir fiyat artışı beklenmemelidir. Benzer durum altından borsaya kadar diğer tüm yatırım araçlarında mevcuttur.

Emlak Konut olarak yaptığımız analizlerde İstanbul'da yaşanan düzeltmenin sonuna gelindiği kanaati taşımaktayız. Artan inşaat maliyetleri de fiyatların daha fazla gerilemeyeceğinin bir göstergesidir."


Geri Dön