26 / 04 / 2024

Konut yalıtımıyla yılda 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanır!

Konut yalıtımıyla yılda 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanır!

Şeker Mortgage Finans Genel Müdürü Abdurrahman Özciğer, enerji tüketiminin yüzde 26’sının konutlarda yapıldığını belirterek, konutların yalıtılması halinde yılda 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanabileceğini söyledi.



Şeker Mortgage Finans Genel Müdürü Abdurrahman Özciğer, enerji tüketiminin yüzde 26’sının konutlarda yapıldığını belirterek, konutların yalıtılması halinde yılda 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanabileceğini söyledi. Özciğer, aylık gelirin yarısının taksiti ödemeye yettiği takdirde ev almanın doğru zaman olduğunu kaydetti.


Tüketilen enerjinin yüzde 72’sini ithal eden Türkiye’de tasarruf büyük önem arz ediyor. Enerjinin yüzde 26’sının konutlarda tüketildiğine işaret eden Şeker Mortgage Finans Genel Müdürü Abdurrahman Özciğer, bu sebeple konutlarda yalıtıma ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. 19 milyonu aşkın konutun yüzde 80’inin yalıtılmamış olduğunu vurgulayan Özciğer, “Türkiye’de yalıtılmış olsa 7 milyar dolarlık tasarruf söz konusu. Bu noktada Şekerbank’ın eko kredisi apartman yönetimine bu kredileri vererek bunu sağlamış oluyor. Teşvik mekanizmaları kurulmaya çalışılıyor.” dedi.  


Bugün TV’de Üç Nokta programına konuşan Özciğer, ayda 3 bin lira kazanan bir ailenin 30 yıl vadeyle ortalama 200 bin TL’lik ev alabileceğini, fakat aynı ailenin 200 bin TL’lik evi 60 ay vadeyle alamayacağını kaydetti. Bunun sebebini ise 2-3 bine yakın taksit ödemek zorunda kalacağına bağladı.


Aylık gelirin yarısının ev kredisi taksitini ödemeye yettiği takdirde ev almanın doğru zaman olduğuna dikkat çeken Özciğer, “Konut finansman kanununun şöyle bir avantajı var. Siz istediğiniz zaman kredinizi yapılandırabiliyorsunuz. Sadece yüzde 2 komisyon ödeyerek kredinizin vadesini faiz oranı düştüğünde yeni faiz oranından yararlanmaya hak kazanmış oluyorsunuz. 200 bin liralık ev, 1 yıl sonra bunu yapmaya kalktığınızda evinizin pozisyonuna göre değer artışı da sağlıyor. 200 bin liraya 4 bin lira vereceğiniz bir yeniden yapılandırma masrafı komisyonu aslında faiz oranında da ciddi bir avantaj sağlıyorsa, şu an diyelim faiz oranı 0,94 bunun 0,80’e düşmesini beklemeyin.” dedi. Özciğer, faiz oranı, vade ve birikim tutarının önemli bir değişken olduğunu kaydederek, bu üçünün doğru model olduğunu söyledi. Özciğer, ailenin aylık gelirinin en az yarısı kadar taksit verebileceği bir yapıya gitmeleri gerektiğini belirterek, Şeker Mortgage Finansal AŞ’nin Türkiye’deki ilk ve tek 30 yıl vadeli konut kredisini verdiğini belirtti. Bunu da gerçek bir mortgage örneğiyle yaptıklarını vurgulayan Özciğer, Amerika’dan ihraç ederek sağladıkları fonda Türkiye’de 20 yıl vadeli kaynak temin ettiklerini söyledi.


Özciğer, “150 bin liralık kredi için de 200 bin liralık bir ev alabilirsiniz. Eğer siz 150 bin liralık kredi alıyorsanız 50 bin lira da birikiminizin olması gerekiyor. Toplam 200 bin liralık evi gidip alabilirsiniz.” dedi. Mortgage kavramının Türkiye’de geçerli olmadığını dile getiren Özciğer, ülkemizde kısa vadeli kaynakla uzun vadeli kredi verildiğini belirterek bu sistemin hedefinin konut kredisi vermek olduğunu ifade etti.


Zaman


Geri Dön