29 / 03 / 2024

Konuta Münir Özkök'ün eli değdi!

Konuta Münir Özkök'ün eli değdi!

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, 10 yıl önce girdiği konut sektöründe ortaklıklarla büyümesini sürdürüyor. İşte Özkök ile gerçekleştirilen söyleşi...



MÜNİR Özkök Mardin doğumlu bir işadamı. Babası 19501i yıllarda İstanbul'dan kumaş getirip ticaretini yaparmış. Yani baba mesleği manifaturacılık. 1960'lı yıllarda İstanbul'a göç eden aile manifaturacılığa devam etmiş. Münir Özkök de küçük yaşlarda babasının yanında çalışmaya başlamış. 1967 yılında abisiyle Kapalıçarşı'da küçük bir kuyum dükkanı açarak bu alana yönelmiş. 1983 yılında kuyumculuk işini büyütmeye başlamışlar. Çemberlitaş'ta altın takı imalatı yapmak için iki üç makinelik ve 20 kişilik küçük bir atölye kurarlar. Bugün Güneşli'de 210 kişilik bir ekiple altın takı tasarımları yapmaya devam eden Midas. 90 milyon dolar ciro yapıyor. Özkök, önce enerji sektörüne 2006 yılında ise konut işine girer. Kuyum işleriyle daha çok abisi ilgilenir. Gayrimenkul sektöründe ilk olarak Avrupa konutları ile tanınan Artaş İnşaat'ın sahibi Süleyman Çetinsaya ile iş yapar. Özkök ve Çetinsaya. 2006'da yollarını ayırır. Münir Özkök, yakın arkadaşı Yusuf Arslan ile Mar Yapı'yı kurar. Özkök, şimdilerde gayrimenkul, turizm, enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Mar Yapı'nın gelecek planlarını, stratejilerini ve hedeflerini kendi ağzından dinledik... Kuyumcu kökenli bir ailesiniz. Biraz ailenizden bahseder misiniz? İstanbul'a 1959 yılında geldik. Babam İstanbul Mahmutpaşa Marputçular Çarşısı'nda manifaturacılık yapıyordu. Toptan kumaş ve iplik ticareti ile uğraşırdı. Eniştem kuyumcu idi. Yanma giderdik. Ahim ile birlikte 1967 yılında küçük bir dükkan açtık. 1983 yılında Midas Fabrikası'nı kurduk. Zincir üretmeye başladık. 1990 yıllarında fabrikayı Çemberlitaş'tan Güneşli'ye taşıdık. İhracatta çok iyi bir ivme yakaladık. Midas'ta şu anda 250 kişi istihdam ediliyor. 


Konut sektörüne nasıl girdiniz? 

İlk konut işine Artaş İnşaat'ın sahibi Süleyman Çetinsaya ile girdik. Birlikte Özsaya İnşaatı kurduk. Halkalı da Avrupa Konutları Atakent-1 ve Sefaköy Armoni Park AVM ile Hadımköy Vesta AVM'yi inşa ettik. Sonra profesyonelce ayrıldık. Yakın arkadaşım Yusuf Arslan ile birlikte enerji sektörüne yatırımız olmuştu.  Adana  ve Kahramanmaraş'ta iki tane hidroelektrik santrali kurup devreye aldık. Yatırım bittikten sonra ne yapalım diye konuşurken konut işinde karar kıldık. Mar Yapı bu şekilde kuruldu.

 

Şirketin ortaklık yapısı nasıl? İlk projeniz neydi? 

Mar Yapı'da çoğunluk hissesi bende. Bu şirkette abim ve kardeşlerim ortak değil. Yusuf Arslan ile ortağız. 2006 yılında Güneşli'de 17 dönümlük bir yer aldık. Güneşli Konutları ismiyle konut yaptık. Açık kapalı yüzme havuzu olan prestijli bir proje oldu. Güneşli'nin ilk markalı konutunu yaptık. "Burada bunu kime satacaksınız" diye etrafımızdan çok uyarı aldık. Gecekondu ve fabrika bölgesi olduğu için böyle konuşuyorlardı. Projenin sekiz ayda yüzde 70'ini, bir yıl içinde tamamını sattık. 


Bölgede başka projeniz var mı? 

Sonra G Plus'ı kurduk. Rezidans kültürünü getirelim istedik. Bir gecede 110 rezidans sattık. O dönem için çok başarılı bir işti. Yanındaki parsel için Divan'a gittik. Hem otel hem de rezidans yapalım istedik. Koç tarafı da ikna oldu. Koç'un ilk rezidans işletme denemesi bizim projemizde oldu. Otel hizmeti veren bir yapı kurduk. Boş kaldığında otel sizin odaları kiraya verebiliyor. Ama bizim projede herkes kendi oturdu. Kısa sürede bu projeyi de sattık. 


Güneşli hikayesi bu iki projeyle bitti mi? 

Hayır, devam ediyor. G Yoo Inspired By Starck projemizle erişilebilir lüksü Güneşli'ye getirmeye çalıştık. Ünlü tasarımcı Philippe Starck'a projemizden söz ellik. Fikir çok hoşuna gitti. Dünyaca ünlü bir tasarımcının elinin değdiği daireleri sunuyoruz. Biz kendi projemizin ikonik yapısıyla, lokasyonuyla yatırımcıya kazandıracağına çok inanıyoruz. Haziran'da teslimlere başlayacağız. Toplam 17 bin 226 metrekare üzerinde yükselen proje tamamlandığında 95 bin metrekare alana sahip olacak. Basın Ekspres yolu üzerinde çok merkezi bir konumda bulunan G Yoo projesi 47 metrekareden, 113 metrekareye kadar 1 +0, 1 + 1 ve 2+1 tiplerinde konutları barındırıyor. Proje 370 bin TL'den başlayan fiyatlarla müşterilere sunuluyor. Orada Divan olmayacak. Henüz netleşmedi ama başka markalarla görüşüyoruz. 


Yabancı ortaklığınız da oldu. Rotana Grubu ile ilişkileriniz nasıl? 

Rotana, Körfez'in en büyük otel zincirlerinden biri. Ortadoğu, Afrika, Güney Asya ve Doğu Avrupa'da faaliyetleri var. Dünyada ilk kez G Rotana projesinde sermaye ortağı olarak yer alıyor. Mar Yapı'nın yüzde 60, Rotana'nın ise yüzde 40 paya sahip olduğu. 152 odalı G Rotana Oteli'ni Rotana işletecek. Ayrıca 17 katta toplam 153 adet rezidans, 2 bin 500 metrekare ticari alan ve otelle rezidanslara ayrı hizmet verecek sosyal tesislerden oluşuyor. Projenin yatırım bedeli 75 milyon dolar. G Rotana, bilinçli ve genç gezginler için fonksiyonellikle birlikte tarz ve konfor içeren bir yaşam biçimi vaat ediyor. Proje 2017'nin son çeyreğinde tamamlanacak. Bu projede rezidans dairelerinde oturmak istemeyenler otele verebilecek. 1 + Herde yıllık 20 bin dolar, 2+1 dairelerde 25 bin dolar kira garantisi veriyoruz. İki yıl garantili. Bu projede fiyatlarımız minimum 290 bin dolardan başlıyor. Projenin yatırım maliyeti ise 200 milyon TL. 


Güneşli'de Varan'a ait bir arsayı satın almıştınız. 

O arsayı 2007 yılında aldık. Toplam 11 dönümlük bir arazi. Şu anda boş duruyor. Ruhsat aşamasında olan bir proje çalışmamız var. Karma bir proje olacak. İzinler tamamlanırsa 2017 ortasında projenin inşaatına başlarız. 


Başka bölgelerde projeniz yok mu? 

Bodrum'da bir projemiz devam ediyor. Yalıkavak Marina'nın arkasında bir tepede arazimiz var. İnşaatımız sürüyor. 10 villa 35 rezidans odası olacak. İnşaat süreleri kısa. Yazın çalışamıyoruz. Tepe olduğu için kayalık. Hafriyat işi uzun sürüyor. 40 milyon euro'luk bir yatırım. Bir yıla kadar bitirmeyi hedefliyoruz. 


Nezih Barut ve Özcan Tahincioğlu ile ortaklıklarınız var... 

Biz çok iyi arkadaşız. Seyahatlerde sohbet ederdik. Birimiz eczacı ve ilaç sanayicisi, birimiz kuyumcu birimiz de şekerci. Şunu alalım şunu yapalım diye başlardı sohbetlerimiz. Arkadaşlığımız ortaklığa dönüştü. Şirketin ismi de Dostlar İnşaat oldu. Bu ortaklığımızda büyük hissedar Özcan; işleri o takip ediyor. Nezih ile biz yatırımcıyız. Bomonti'de ve Antakya'da ortaklığımız var. Ataşehir'deki ortaklığımızı bitirdik. Onu sattık. 


Turizm işlerine de girdiniz... 

Şu anda iki otelimiz var; üçüncüsü de yolda. Avrupa'da bile bizdeki oteller yok. Hizmet kalitesinde Avrupa'dan iyiyiz. Türkiye bu konuda cennet. 2017'nin ilk çeyreğinden sonra ekonomi yoluna girer. Bizdeki birlik beraberlik ruhu kimsede yok. Risk yönetimini iyi biliyoruz. Halen büyük projelerini yapabiliyor, açılışlarını yapıyor. Terör olayları durursa Türkiye'yi kimse tutamaz. Türkiye bu süreci atlatacaktır. 


Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök 

"GBU mezunuyum!.." 

Türkiye'de üniversite eğitimi almayıp da başarılı olan birçok işadamımız var. Bunlardan biri de Münir Özkök. Sık sık yurtdışına giden Özkök, bir ABD seyahatinde fuarda işadamları ile sohbeti sırasında konu eğitime gelmiş. İlginç bir anekdot yaşanmış. Gerisini Özkök'ten dinleyelim: 


''ABD'de fuarlara gidiyorum. Malları gösteriyorum. Amerikalılar birbirleri ile sohbet ediyorlar. Şakalaşıyorlar. Sohbetin konusu da hangi okuldan mezun oldukları. Sıra bana geldi. Ben de GBU (Grand Bazaar University) Nuruosmaniye Kampus dedim. İnandılar. Mastırımı da Woodcastle'da yaptım dedim. Anlamadılar tabii. Voov dediler. Ben lise mezunuyum. Kapalıçarşı'ya sık giderim. Eski dostlarımı görürüm. Çarşının durumu pek iyi değil. Eskiden kiralık dükkanlar el altından karaborsa giderdi. 6 kilo altın karşılığı kiraya verilirdi. Şimdilerde 2.5 kilo altın karşılığı dükkanlar boş. Hareketlilik, alışveriş yok. Dünyanın en eski AVM'si, 32 kapısı, 3 binin üzerinde dükkan var. Milyon insan oradan besleniyor. İnşallah eski canlılığına kavuşur." 


Mar Yapı projeleri 


Güneşli Konutları: 


 Konuta Münir Özkök ün eli değdi!


17 dönüm arazi üzerinde konumlanan proje 305 adet konuttan oluşuyor. 


G Yoolnspiredby Starck: 


 Konuta Münir Özkök ün eli değdi!


Toplam 17 bin 226 metrekare üzerinde yükselen proje 95 bin metrekare alana sahip. 


G Rotana: 


 Konuta Münir Özkök ün eli değdi!


152 odalı bir otel ve 17 katta 1+1 ve 2+1 tiplerinde çatal bıçağından havlusuna kadar otel odası gibi döşenmiş 153 adet rezidanstan oluşuyor. 


Divan Residence at G Tower:


 Konuta Münir Özkök ün eli değdi!


Toplamda 432 dairenin yer aldığı G Tower'da 380 adet 1+1, 26 adet 1+1,5, 26 adet 2+1 daire bulunuyor. 


G Marin Managed by Divan: 


 Konuta Münir Özkök ün eli değdi!


Bayramoğlu'nda gerçekleşen Güneşli konutları G-Marin Managed by Divan 556 daireden oluşuyor. 


Bodrum Yalıkavak: 

Tam marinanın arkasındaki tepede 10 tane villa, 35 tane de rezidans şeklinde yapılıyor. 



Para


Geri Dön