19 / 04 / 2024

Konuta olan yüksek talep fiyatları artırdı!

Konuta olan yüksek talep fiyatları artırdı!

Disa Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Palabıyık, konut sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Palabıyık, "Konut fiyatlarının artmasındaki temel sebep, yüksek talep oldu" dedi.



Disa Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Palabıyık, konut satışlarında koronavirüsün ve artmaya devam eden döviz kurunun etkisine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Orta Doğu Gazetesi'nden Göktuğ Efil'in haberine göre; Palabıyık, “Bankalardan gelen kredi destekleri ile birlikte, konut satışlarında bu yılın rekoru kırıldı. Açıklanan verilere göre; 2010 yılından bu yana en yüksek rakama ulaşıldı” diye konuştu. 

Konuta olan yüksek talep fiyatları artırdı!

Konutlardaki fiyat artışına ilişkin konuşan Palabıyık, “Konut fiyatlarının artmasındaki temel sebep, yüksek talep oldu. Yüksek talep ile birlikte artan döviz kuru ile beraber maliyetlerde de artış oldu. Konut fiyatlarının artmasına rağmen son üç aylık süreçte talebin fazla olmasının nedeni, bankaların sunduğu uygun faiz ve avantajlı ödeme koşulları oldu. Konut faizlerinin düşüşünün alımların artmasında çok etkili olduğunu düşünüyorum. Ağustos ayı ile birlikte bankalar kredi faizlerini yükseltmeye başladı. Yükselen faizlerin konut satışlarına olumsuz etkisi olacağını düşünüyorum. Yayınlanacak Ağustos verileri ile birlikte net rakamları göreceğiz” açıklamasında bulundu.

Konut almak isteyenlere tavsiyeler veren Şaban Palabıyık, “Yeni bir ev almak isteyenler, özellikle sıfır konut için bankaların kampanyalarına mutlaka göz atmalı. Bankalar sıfır konut için daha avantajlı kredi imkânları sunmaktadır. Yeni bir ev almak isteyenler ve sıfır ev alamayanlar, mutlaka evin tamir ve bakım masraflarını hesaba katmalıdır. Ayrıca özellikle deprem bölgesi olarak bilinen yerlerde konut alacaklar, mutlaka 1999 yılından sonra yapılan evleri tercih etmelidir. Almak istediğiniz konut ile ilgili satış sonrası problem yaşamamak için satış öncesinde gerekli kontrolleri yapmalısınız. Bu kontroller özellikle bağlı belediyelerden kontrol edilememesi gereken iskân belgesi ve kat ittifakı durumudur. İskân belgesi bulunmayan binalar için belediyenin yıkım hakkı bulunmaktadır” diye konuştu.

İyi düşünülmeli ve değerlendirilmeli

"Yatırım yapmak maksadıyla ev almak isteyenler alacağı evin bölgedeki emsallerini iyi araştırmalıdır" diyen Palabıyık, yatırım için konut alacakalara şu tavsiyeleri verdi:

"Konum, eğitim kurumlarına, sağlık kurumlarına, toplu taşıma duraklarına ve yeşil alanlara yakın olmalıdır. Yaşanan pandemi nedeniyle piyasada hakim olan belirsizlik durumu nedeniyle yatırım yapılmadan önce iyi düşünülmeli ve değerlendirilmedir."

Konut sektörünün derin geçmişi!

Konutta son 15 yılın en karlı dönemi!

 


Geri Dön