19 / 04 / 2024

KONUTDER: Birinci el satışlarda kredi kısıtlamaları acil olarak kaldırılmalı!

KONUTDER: Birinci el satışlarda kredi kısıtlamaları acil olarak kaldırılmalı!

KONUTDER Başkanı Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas birinci el konut satışlarında kredi kısıtlamalarının acil olarak kaldırılması gerektiğini söyledi.



Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan (TÜİK) resmi verilere göre, konut satışları2022 yılının ekim ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,3 azalışla 102 bin 660 konut satışı gerçekleşti. Açıklanan resmi rakamlara göre, konut satışları son 4 aydır düşmeyi sürdürdü. 

KONUTDER Başkanı Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas  Temmuz ayından itibaren konut kredi kısıtlaması ve ağustos ayından itibaren fiilen konut kredisinin aşırı kısıtlanması ile ipotekli satışlar, tarihin düşük rakamlarını gördüğünü söyledi.

Konut fiyatlarının yükselişini önlemeye dönük şekilde alınan kararlar, konut üretimini de olumsuz etkilediğini söyleyen Altan Elmas, 2022 yılı hem ipotekli satışlarda hem de üreticiden birinci el satışlarda rekor seviyede düşük bir yıl olarak kapanmaya aday göründüğünü söyledi.

KONUTDER: Birinci el satışlarda kredi kısıtlamaları acil olarak kaldırılmalı!

Türkiye’de konut üretimini zorlaştıran kredi kısıtlamaları üreticiden birinci el satışlar için acilen kaldırılması gerektiğini kaydeden Altan Elmas, 15 yıl vadeli düşük maliyetli konut kredisi uygulaması kamu bankalarımız ve kamu katılım bankaları tarafından etkin hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Konut üretiminde ipotekli satışların üreticilerin nakit akışını doğrudan etkilemekte, bunun kısılmasının da konut üretimini yavaşlattığını kaydeden Altan Elmas, yavaşlayan üretimin konutta arz sorununu daha da derinleştirme riskini beraberinde getirdiğini söyledi. Altan Elmas ayrıca konut fiyatlarının daha da yükselmesine zemin hazırladığını söyledi.


Geri Dön