26 / 04 / 2024

KONUTDER'den rant vergisi değerlendirmesi!

KONUTDER'den rant vergisi değerlendirmesi!

KONUTDER, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün açıkladığı gayrimenkul ve de rant vergisi ile ilgili konuyu toplam 5 maddede değerlendirdi. Konu ile ilgili KONUTDER tarafından yapılan değerlendirme şöyle;



KONUTDER Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün açıkladığı rant vergisi ile ilgili konuyu değerlendirdi. KONUTDER tarafından yapılan açıklama şöyle;


Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan “Gayrimenkul Rant Vergisi”   konusundaki görüşlerimiz, aşağıda değerlendirmenize sunulmuştur.  


1. Kamu ve belediyeler tarafından malikin başvurusu olmadan, yapılacak imar planlarındaki artıştardan bir rant vergisi alınması adil değildir.


2. Rant vergisi, belediyelere bir ek gelir olarak düşünüldüğünde; belediyelerin her hangi bir bölgede yapacağı planlar ile gelir üretmesi anlaşıyla şehir dinamiklerini (trafik, park ve sosyal donatılar) dikkate alınmadan, orantısız şekilde planlar yapması, şehirlerde anormal bir yoğunuluk artışlarına neden olabilir. Bu durumu olumsuz buluyoruz. 


3. Bölgenin metro ve yol geçti..vs  gerekçelerle değerini arttırmak, sadece oturmak amacıyla o bölgeden ev almış, çalışmak amacıyla işyeri almış olan maliklerden rant vergisi almak adil değildir. 


4. Eğer arsa sahibi tarafından yapacağı proje için imar artışı talep ediliyorsa ve  bu talep şehir planları dinamiklerine uygun ise, gayrimenkulün artan değeri üzerinden bir rant vergisi almak son derece adildir.



5. Bu işin adil olarak,  çözümünün sağlanabilmesi için mevcut imar planlarının müktesep hak haline getirilerek, bir milat oluşturmak ve bu milattan mülk sahibinin talebi ile bir imar artışı olması halinde vergilendirmek, imar hakkkının kamu tarafında düşürülmesi halinde de kaybolan hakkı tanzim etmek, daha realist olacaktır. 




Saygılarımızla, 

KONUTDER




Geri Dön