23 / 04 / 2024

Konutların konumuna göre emlak vergisi farkı alınacak!

Konutların konumuna göre emlak vergisi farkı alınacak!

Büyükşehir Yasa Taslağı'nda en çok merak edilen hükümler arasında 'yeni gelir kaynağı' yer alıyor. Emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi ve birçok vergiden belediyelere pay ayrılması planlanıyor...



Üç yıldır hükümetin konu ile ilgili üzerinde çalışmalar yürüttüğüi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın büyükşehir belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıdan sonra hızlanan, Büyükşehir Yasa Taslağı’nın en merak edilen hükümlerini “yeni gelir kaynağı” yaratmak oluşturuyor.

Taslağa göre, 30 büyükşehir belediyesi için 20 kalem inceleniyor. Emlak vergisinden, motorlu taşıtlar vergisine, trafik cezalarından, sigorta primlerine kadar belediyelere pay ayrılması hedefleniyor.
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, edinilen bilgiye göre, 80 maddelik taslak, yeni önerilerle yeniden düzenleniyor. Çalışma özetle şu başlıkları kapsıyor:

Belediyelere yeni gelir yaratmak için 20 kalem üzerinde çalışma yapılıyor. Buna göre, asfalt ve alt yapı hizmetlerinden vatandaştan alınan katılım paylarının kaldırılması, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden büyükşehir belediyelerine yüzde 10 pay ayılması tartışılıyor.

Deprem sigortası, yangın sigortası gibi sigorta primlerinden belediyelere pay ayrılması da taslak çalışmalarında bulunuyor. Kültür varlıklarından gelecek pay kullanılmadığında Hazine’ye artık devredilmeyecek. Bir sonraki bütçe takviminde belediye tarafından kullanılmasına imkan verilecek.

Taslakta, o il sınırlarında çıkarılan maden gelirlerinden pay verilmesi, toplu taşıma araçlarından alınan ÖTV’nin kaldırılması gibi başlıklar da bulunuyor. Büyükşehir belediyelerine, yanlış park dahil “duran trafiğe ceza kesme yetkisi” verilmesi de gündemde yerini alıyor.

Emlak vergisi tespitlerinin, 4 yıl yerine iki yılda bir yapılması, emlak vergilerinin ana cadde, sokak arası ve geri planda kalan konutlara göre farklı farklı saptaması planlanıyor. Ana caddeye ve parka bakan konutlarla, geride kalan konutlar arasında emlak vergisi farkı oluşturulacağı bilgisi bulunuyor.

Lüks konuta ek vergi geliyor!


Geri Dön