29 / 03 / 2024

Konutta aile şehri nasıl kalkar?

Konutta aile şehri nasıl kalkar?

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı olan Ceren Kumbasar bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu Konutta aile şehri nasıl kalkar? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



Uzun zamandır satmak istediğim Cihangir'de bir evimiz var. Yanımızdaki apartman Kentsel Dönüşüme girdiği halde bizimki girmedi. Bu konutu satmak için nihayet birini bulduğumuz halde öğrendim ki, eşim konuta orada oturmadığımız halde aile şerhi koydurmuş. Bu şerh nasıl kalkar? Bu evin satışını bu halde yapamaz mıyım? 



Cihangir son yılların en revaçta bölgesi. Bu bölgede satış kararı verirken de satış bedeli belirlerken de dikkatli olunması gerekiyor. Doğru rakam Cihangir'de her zaman sattırır. Konut şerhi meselesine gelince, evde konut şerhi varken satış ancak eşinizin yazılı izniyle gerçekleşebilir. Bu yönetmeliğin bir arka kapısı -ne mutlu ki- yok. Üstelik son günlerde aile şerhi konmadan ancak eşin rızası da alınmadan yapılan bir satışla ilgili tüm Türkiye'ye emsal olacak bir karar verildi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Sivas'ta bir davada ailenin birlikte yaşadığı evin, eşlerden birinin istememesi halinde satılamayacağına karar verdi. Aile şerhi olmamasına rağmen, satıştan sonra mahkemeye başvuran kadın, gerçekleşmiş satışı iptal ettirdi. Dolayısıyla, artık bu şerh olmasa bile mülk sahibinin satışı eşi tarafından açılacak davayla iptal ettirilebilir gibi görünüyor. Ancak yine hatırlatalım, bu sadece bir emsal karar. 



Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet


Geri Dön