16 / 04 / 2024

Aile konutu nasıl haczedilir?

Aile konutu nasıl haczedilir?

Evlilik birliğinin devam ettiği süre zarfında eşlerin yaşamlarını sürdürdükleri düzenli yerleşim birimi aile konutu olarak tanımlanıyor.Aile konutu şerhi de yapılabiliyor.Peki, aile konutu nasıl haczedilir?



Aile konutu nasıl haczedilir?

İcra ve İflâs Kanunu hükümlerine göre aile konutu haczi ve paraya çevrilmesi mümkün olup diğer eşin rızası gerekmiyor. 


Aile konutu üzerinde mülkiyet hakkı bulunan eşin, bir borcundan dolayı alacaklının aile konutunu haczettirmesi durumunda, aile konutunu bu haciz işleminden kurtaracak bir hüküm gerekiyor.Bu hüküm  İcra ve İflâs Kanunu’nda yer almıyor. Medeni Kanun madde 194’te yer alan koruma ise, aile konutu ile ilgili olarak iradi nitelikte bir borçlandırıcı ya da tasarruf işleminde diğer eşin rızasını aramıyor.


İcra ve İflas Kanunu’nun Haczi caiz olmayan taşınmaz mallar ve haklar başlığı altında düzenlenen 82. maddesinin 12. bendinde borçlunun haline münasip evinin haczedilemeyeceği ancak evin kıymeti fazla ise bedelinden haline münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere satılabileceği öngörülüyor. 


Fakat maddenin ikinci fıkrasında da bu istisnanın, borcun bu eşya bedelinden doğmaması halinde uygulanabilir olduğu da belirtiliyor.


Bu nedenle haciz nedenine göre değişkenlik gösteren bu durumda; Medeni Kanunu'nun ve İcra ve İflas Kanunu’nun incelenmesi gerekiyor.


Aile konutu şerhi için gerekli belgeler!


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön