24 / 04 / 2024

Konutta balonu arsa fiyatları şişiriyor!

Konutta balonu arsa fiyatları şişiriyor!

Erhan Boysanoğlu, "Polonya'da yap-sat modeli ile başladığımız 350 konutluk projede arsa maliyeti yüzde 18. Amerika'da ve Avrupa'da arsa maliyeti ortalaması yüzde 25. İstanbul'da yüzde 50'lileri aşmış durumda." dedi.



İnşaatçıların yarıya yakını, konut fiyatlarında balon riski doğduğunu düşünüyor. Konut üreticisi Mesa Mesken'in Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu'na göre konuttaki balonu, geometrik artan arsa fiyatları şişiriyor. Eski konut sahipleri ile devletin arsalarını yüksek fiyatla ihale eden Emlak Konut GYO'nun da bu tabloda payı var. 

Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, "Polonya'da yap-sat modeli ile başladığımız 350 konutluk projede arsa maliyeti yüzde 18. Amerika'da ve Avrupa'da arsa maliyeti ortalaması yüzde 25. İstanbul'da yüzde 50'lileri aşmış durumda." dedi.


Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin bu vıl 14'üncüsünü düzenlediği gayrimenkul zirvesine 'inşaatta balon' tartışması damga vurdu. Zirvede sorulan İnşaatta balon var mı?' sorusuna sektörün önde gelenlerinin yarısı 'var' cevabını verdi. Rusya, Kazakistan, Polonya, Tunus ve Libya'da 30'un üzerinde inşaat projesini hayata geçiren, 3 bin 502 konutluk Tema İstanbul projesinin ortağı Mesa Mesken'in Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, konut sektöründe balonu arsa fiyatlarının şişirdiğini söyledi. "Konuttaki balonu geometrik artan arsa fiyatları şişiriyor." diyen Boysanoğlu. bunda evini kentsel dönüşüm sebebiyle müteahhide en pahalı ücretten veren ev sahipleri ile devletin arsalarını yüksek fiyatla ihale eden Emlak Konut GYO'nun payı olduğunu düşünüyor. 


"Ya devlet bu duruma 'dur' diyecek ya da ev almak alt gelirliler için hayal olacak." diyen Boysanoğlu. gelişmiş ülkelerde arsanın düşük gelirlileri bu kadar zora sokmadığına vurgu yapıyor: "Mesela yakın zamanda Polonya'da yap-sat modeli ile başladığımız 350 konutluk projede arsa maliyeti yüzde 18. Amerika'da ve Avrupa'da da bir inşaat projesinin arsa maliyeti ortalaması en fazla yüzde 25'lerde. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 50'lileri aşmış durumda." Erhan Boysanoğlu, asıl rantın konutta değil, arsada olduğuna dikkat çekiyor. "Bakıyoruz,  TOKİ  devletin arsalarını alıyor, Emlak GYO'ya devrediyor. Emlak Konut ihale açıyor ve bu her şeyi sapıtıyor. Sadece Emlak Konutun değil, bütün arsa sahiplerinin arsa fiyatlarının artışındaki etkisini durdurmak için devletin önlem alması şart. Nitekim arsa maliyetleri ihtiyaç sahibinin konut almasını güçleştiriyor." diyen üst yönetici, "İnanabiliyor musunuz. Kadıköy çevresinde arsa maliyetleri yüzde 70'lere ulaşmış durumda." diye soruyor. 


Müteahhidin buradan bir şey kazanmasınınimkansız olduğunu kaydeden Boysanoğlu, "Ayrıca bu durum müteahhidi parayı fazla kazanmak için farklı yollara itebiliyor. Arsa sahibi hiç önde değil ama bütün belalar müteahhidin başına geliyor. İskele ile ilgili düzen, işçi güvenliği maliyetleri gözde büyüyebi 1 iyor. bu da belaları getiriyor. Hem de bu maliyetler tüketiciye yansıtılıyor. Arsa sahipleri ile ilgili devlet birtakım vergi ya da üst sınır koyması gerekiyor." diyor. 

Eva Gayrimenkul'ün son araştırması Boysanoğlu'nu destekliyor. 

Nitekim Arsa fiyatları 201 l'e kıyasla 2014'te Esenyurt'ta yüzde 29, Kağıthane'de yüzde 59, Ataşehir'de yüzde 51, Kartal'da yüzde 33 arttı. 


Ranta karşı işbirliği çağrısı İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD'ın düzenlediği İnşaatta Kalite Zirvesi'nde konuşan Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı Demir İnözii, "Büyüme hızının yavaşladığı, enflasyonun artış eğilimi gösterdiği, dış pazarların daraldığı, bölgesel sorun ve tehditlerin tırmandığı bu dönemde inşaat sektörümde beklenen büyüme hedeflerine ulaşılamamıştır." dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Gülliice'nin de katıldığı toplantıda konuşan Demir İnözü, "Rant amaçlı yatırımları ve yapılaşmaları engellemek için. işçi sağlığı ve iş güvenliği ile insana ve emeğe saygı için, bu konudaki sorumluluklarının gereğini yerine getirmeyenlere soru m lu luklarını hatırla tmak için, daha iyi denetim için kalite esaslı yasal mevzuat ve standartları hazırlayarak işlerin aşırı düşük bedellerle ihale edilmesinin önüne geçilmesi için Türkiye Müteahhitler Birliği. İMSAD ve mimarlarımızla işbirliği yaparak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız." dedi. Müteahhitlerin çoğunun teknik müşavirlik hizmetlerini en düşük fiyata temin etme arzusunda olmasını eleştiren İnözü. "Kaliteyi, deneyimi ve bilgi birikimini göz ardı eden bu yaklaşım teknik müşavirlik sektörünün gelişmesine engel olmakta." diye konuştu.


Zaman


Geri Dön