26 / 04 / 2024

Konutta beyanname zamanı!

Konutta beyanname zamanı!

Yeni yıldan bu yana devreye giren değerli konut vergisi için mükelleflerin elektronik ortamda beyanname verebilmesiyle ilgili düzenleme İnternet Vergi Dairesi’nde yapıldı. Beyanname sonrası ödeme devreye alınacak. Ancak bazı mükellefler vergi ödemeyecek. İşte tüm merak edilenler...



Yeni yıldan bu yana devreye giren değerli konut vergisi için mükelleflerin elektronik ortamda beyanname verebilmesiyle ilgili düzenleme İnternet Vergi Dairesi'nde gerçekleştirildi.

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; beyannamenin ardından ödeme devreye alınacak. Ancak bazı mükelleflerin vergi ödemesi gerekmiyor. 

Konutta beyanname zamanı!

KİMLER VERGİ ÖDEYECEK

Değerli konut vergisi, Türkiye sınırlarında yer alan ve bina vergi değeri 2021 yılında 5 milyon 227 bin lirayı aşan 'mesken nitelikli taşınmazlar' için verilecek.

DEĞERİNİ KİM BELİRLEYECEK?

Bina vergi değeri, taşınmazın olduğu yerde bulunan belediyeden ilgilileri tarafından alınabilecek. 

Mükellefler, beyannamelerini, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yerin belediyesinden alınan bina vergi gösteren belgeyi ekleyip vergi dairesine gönderilecek.

Konutta beyanname zamanı!

BEYANNAME NASIL VERİLECEK?

Mükellefler, beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebilecekleri gibi, bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler ile sözleşme imzalayıp e-beyanname şeklinde de hazırlanabilecek.

ÖDEME NASIL OLACAK?

Tarih ve tahakkuk ettirilen vergi, ilgili yılın Şubat ve Ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksit halinde ödeme yapılacak. 

Şubat'ın son gününün hafta sonuna denk gelmesiyle değerli konut vergisinin ilk taksitinin 1 Mart Pazartesi gününe kadar ödenecek. 

Konutta beyanname zamanı!

HANGİ ORANDA ÖDENECEK?

Mesken nitelikli taşınmazların değeri 5 milyon 227 bin lira ile 7.5 milyon lira arasında olanlar, 5 milyon 227 bin lirayı aşan kısmı için binde 3 vergi alınacak.

Değeri 10 milyon liraya kadar olan meskenlerde vergi, 7.5 milyon lirası için 7 bin 500 lira, fazlası için binde 6 olacak.

Değeri 10 milyon lirayı aşan meskenler, 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira, fazlası için binde 10 vergilendirilecek.

Konutta beyanname zamanı!

KİMLER VERGİDEN MUAF OLACAK?

Türkiye sınırlarında bulunan mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar ile birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların değerli konut vergisinin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı için değerli konut vergisi muafiyeti uygulanacak.

Değerli konut vergisi ile ilgili bilinenler ve merak edilenler!

Değerli konut vergisi ödemeleri başlıyor!


Geri Dön