23 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyanname zamanı 2016!

Kira gelir vergisi beyanname zamanı 2016!

Kira gelir vergisini bu sene, 2015 yılı içerisinde gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kimseler ödeyecek. İstisna sınırının üstünde geliri olan kimseler öncelikle beyanname verecek. İşte kira gelir vergisi beyanname zamanı 2016..



Kira gelir vergisi beyanname zamanı 2016!

Kira gelir vergisini bu sene, 2015 yılı içerisinde gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kimseler ödeyecek. Vergi mükellefleri istisna sınırı ile belirlenecek.


Geliri istisna sınırının altında olan kimseler vergi ödemelerinden muaf olacak. Buna karşın istisna sınırının üstünde gelir sahibi olan kimseler beyanname vererek vergi ödemek zorunda kalacak.


Kira gelir vergisi beyanname zamanı

Kira gelir vergisi beyanname zamanı 1 Mart 2016 tarihi itibariyle başlıyor. 25 Mart'a kadar devam ediyor. Bu süre içerisinde istisna sınırından yüksek geliri olan kimselerin beyanlarını vermeleri gerekiyor. Düşük gelirliler ise beyanda bulunmuyor.


Kira gelir vergisi için beyannameler vergi dairesinden verilebildiği gibi, internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de verilebiliyor. Peki, kira beyannamesi nasıl hazırlanır?


Beyanname ve gelir elde edilen gayrimenkul sayısının beşten fazla olması halinde kullanılacak ek föy;

● Beyanname bir örnek doldurulacaktır.


● Mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak BÜYÜK MATBAA HARFLERİ ile doldurulacaktır.


● Okunaklı bir şekilde silinti ve kazıntı yapılmadan düzenlenmesine özen gösterilecektir.


● Rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmayacaktır.


● Sayısal ifadeler romen rakamı ile yazılmayacaktır.


● Alfabetik karakterler sola, sayısal karakterler sağa yanaşık olarak yazılacaktır.


● Gelir Vergisi Beyannamesi “Tablo-4”, “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Belgeler” bölümünde yer alan, “Adres No” satırına; “https://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim/Dogrulama/YerlesimYeriDogrulama.aspx” internet sayfasından gayrimenkul adresine ilişkin 10 rakamlı numara yazılacaktır.


● Kira geliri elde edilen gayrimenkulün hisseli olması durumunda, diğer ortak/ortaklara ilişkin bilgilerin; Gelir Vergisi Beyannamesinin “Tablo-4” “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Bilgiler” bölümündeki “Diğer Ortakların” satırında yer alan “Pay Oranı”, “Adı-Soyadı/Unvanı”, “Vergi Kimlik Numarası” kısımlarının doldurulması gerekmektedir.


● Elektronik ortamda beyanname verecek olan mükellefler beyannamelerini, https://ebeyanname.gib.gov.tr adresinde yer alan kılavuza uygun olarak dolduracaklardır.




Kira gelir vergisi 2016 ne zaman?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön