25 / 04 / 2024

Konutta faiz fırsatçılığına dikkat! Yüzde 30 zam yapıldı!

Konutta faiz fırsatçılığına dikkat! Yüzde 30 zam yapıldı!

Kamu bankalarının tarihin en düşük konut kredisi kampanyası başlatması, fırsatçı mal sahibi ve gayrimenkul şirketlerini ortaya çıkardı.  Fırsatçılar, konuta yoğun talep gelmesi üzerine yüzde fiyatlara yüzde 30'lara varan oranlarda zam yaptı.



Kamu bankalarının tarihin en düşük konut kredisi kampanyası başlatması, fırsatçı mal sahibi ve gayrimenkul şirketlerini ortaya çıkardı. 

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; fırsatçılar, konuta yoğun talep gelmesi üzerine yüzde fiyatlara yüzde 30'lara varan oranlarda zam yaptı. Emlakçılar, "İkinci el konutlarda fiyatlar bir gecede yüzde 30 zamlandı. Şişirme fiyatlara kanmayın, sıkı pazarlık yapın" uyarısında bulundu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kampanya açıklanır açıklanmaz ciddi bir talep oluştuğuna dikkat çekerek, faiz oranlarının gerçekten cezbedici olduğunu belirtti. Emlakçıların komisyonla çalıştığı için konutun bir an önce satılmasını istediğini, onların zam yapmayacağını dile getiren Aşa, fakat meslek kriterlerine sahip olmayan, herhangi bir odaya veya STK'ya bağlı bulunmayan çok az sayıda emlakçının da fiyat artışı yapabileceğinie vurgu yaptı.

Aşa, yoğun talep sebebiyle ortalama yüzde 10 artış olduğunu gözlendiğini belirterek, şöyle konuştu: 

"Daire özelinde zammın yüzde 30'lara varabildiğini görüyoruz. Özellikle müstakillerde daha çok rastlanılıyor. Bankalar, 27 Mayıs'tan itibaren fiyat artışı yapanlara kredi verilmeyeceğini zaten açıkladı. Vatandaşlar ikinci elde de bunu yapanları ekran görüntüleri ve benzeri delillerle ispat etsinler ve o mülk sahibinin evi için de kredi verilmesin."

KARI VATANDAŞTAN ALIYORLAR

Konut sahibi olmak isteyenlerin uzun süre fiyatların yüksek olmasından şikayetçi olduğunu, son bir iki yıl içerisinde ise fiyatların yüzde 50'ye yakın düştüğüne dikkat çeken Aşa, alım için geriye bir tek faizler düşmesi kaldığını onun da son 6 ay içerisinde atılan adımlarla 0,64'e kadar düştüğünü dile getirerek şimdi ortaya çıkan fiyat avantajını kimsenin vatandaşın elinden almaya hakkı olmadığını belirtti. Diğer yandan inşaat sektörünün 250 yan sanayiyi doğrudan ilgilendirdiğine ve milyonlarca kişinin de bu alandan ekmek yediğine dikkat çeken Aşa, faiz düşüşleriyle ortaya çıkacak hareketliliğin de sabote edilmemesi gerektiğini söyledi. 

FAİZ FIRSATÇILARINI BİZE BİLDİRİN

Konut sektöründe arka arkaya başlatılan seferberlik hamlesinin 2001'deki gibi olduğunu vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kurum, doğru çalışan firmalar için stok eritme fırsatı olduğunu belirtti. Kurum, kamu bankları ve Emlak Konut'un başlattığı konut kampanyaları sonrası haksız zam yapan fırsatçılarla ilgili, "Vatandaşımız bize bildirirse bunun biz takibini yaparız. Biz bu çatı altına girenlere müsaade etmeyeceğiz. Onun dışında da vatandaşımızın bu noktada kandırılması açıkçası bizim müsaade edeceğimiz bir şey değil" dedi.

AYLIK FAİZ FAİZ YÜZDE 0.64

Konut desteği kapsamında sıfır ve 1. el konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,64 faizle kredi verilecek. İkinci el konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, azami 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,74 faiz oranı ile kredi fırsatı sunulacak. 

Gayrimenkulde yatırımlar değişiyor! Hazır arazi konsepti başlıyor!

350-850 bin TL arasındaki konuta talep patlaması!


Geri Dön