26 / 04 / 2024

Konutta faiz indirimi yeni rekorların sinyalini verdi!

Konutta faiz indirimi yeni rekorların sinyalini verdi!

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılacak konutta faiz indirimi kampanyası sektörde yeni rekorların sinyalini vermeye başladı. Konutta faiz oranının yüzde 1’e inmesiyle sektör aylık ortalama 105 binlik satış adetlerine ulaşmayı hedefliyor. 



Ziraat Bankası öncülüğünde konut sektörünü canlandırmak için başlatılacak kredi faizlerinde indirim kampanyası konut sektöründe oldukça heyecan yarattı. Gazete Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre sektörde biriken stoku eritip, doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiyi canlandırması beklenen kampanya ile faizlerin psikolojik sınır olarak kabul edilen 1’in altına gevşemesinin de yolu açılmış oldu. 

Son 5 yıldaki konut kredisi faizleri ile konut satışları arasındaki ilişki incelendiğinde aylık yüzde 1 seviyesine inen faiz oranı sektörde aylık bazda 105 bin adetlik konut satış hacmi ortaya koydu. 2013 yılından bu yana gerçekleşen veriler dikkate alındığında ise kredi faiz oranları aylık ortalama yüzde 1 seviyesine inince konut satışlarında da 100 bin adedin üzerine çıkıldığı görülüyor. Bu oran yüzde 1’in altına gerilediğinde ise düşen maliyetlerin de etkisiyle satışlar daha da artıyor.

Konutta faiz indirimi yeni rekorların sinyalini verdi!

Türkiye İstatistik Kurumu “Konut Satış İstatistikleri” verilerine bakıldığında son 63 ayın en yüksek sayıda konut satışına 2016 Aralık ayında ulaşıldı. Söz konusu ayda Türkiye genelinde 142 bin 713 adet konut satışı gerçekleşti. 


‘YIL SONUNA KADAR SÜRERSE REKOR GELİR’

Konutta faiz indirimi yeni rekorların sinyalini verdi!

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan kampanyaya özel bankaların da destek vermesini beklediklerini dile getiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kampanya süresinin yıl sonuna kadar uzatılması durumunda, bu sene de konut satışlarında rekor kırılacağını açıkladı. 


‘3.5 YILLIK STOKU ERİTİR’

Konutta faiz indirimi yeni rekorların sinyalini verdi!

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, “Alınan önlemler çok önemli, son 5 yılda birikmiş olan 2 milyon 130 bin konut stokunu eritecek” dedi. Coldwell Banker Türkiye’nin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri üzerinden birinci el satış konut üretimi ve satışına yönelik yaptığı çalışmaya göre, Türkiye’de 3.5 yıllık konut stoku bulunuyor. Bu stok verisini değerlendiren Gökhan Taş, “Toplamda 2 milyon 130 bin konut stokundan bahsediyoruz. Son 5 yıl 1’inci el konut satış ortalamasına baktığımızda 590 bin adet/yıl konut satıldığını görüyoruz. Bu da 1 Ocak 2018 itibarıyla yeni inşaat ruhsatı verilmeyeceği varsayımı gerçekleşse dahi 3.5 yıllık 1’inci el konut stokundan bahsediyoruz” diye konuştu.


Geri Dön