24 / 04 / 2024

Konutta faiz indirimiyle satışlar 1 milyonu aşabilir!

Konutta faiz indirimiyle satışlar 1 milyonu aşabilir!

Kamu bankalarının açıkladığı 4 yeni kredi paketiyle birlikte gözler bir kez daha konut satışlarına çevrildi. Sektör temsilcileri, faiz indirimi 'eşsiz fırsat' olarak değerlendiriyor ve bu paketle konutta ertelenen taleplerin satışa döneceğini belirtiyor.



Kamu bankalarının başlattığı konut kredisi kampanyası, sektörde bayram havası oluşturdu.

Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre; "Eşsiz fırsat" olarak nitelendirdikleri kampanyanın salgının etkilediği sektörde bahar havası oluşturacağına dikkat çeken gayrimenkul sektörü temsilcileri, tüketicilerin erteledikleri konut alımlarını gerçekleştireceğini, böylece yıl sonu satış adedinde bir milyonun geçileceğini belirtiyor. 

Kamu bankalarından 4 yeni kredi destek paketi

Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank, birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında, düşük faiz oranı ve 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vade ile kredi fırsatlarını açıkladı. 

Buna göre, 15 yıla kadar vadelerde, birinci el/sıfır konutlar için aylık yüzde 0,64, ikinci el konutlar için aylık yüzde 0,74 faiz oranı ile kredi imkanı sunuldu. 

Konutta faiz indirimiyle satışlar 1 milyonu aşabilir!

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda yapan Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, Nisan ayında konut satışlarının, koronavirüs etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55 düştüğünü, gerilemenin tatillerin ve salgının etkisiyle Mayıs'ta da devam ettiğini belirtti. 

Yapı ruhsatlarında yaşanan azalmanın inşaat sektöründeki durgunluğu belirttiğini ifade eden Erkurtoğlu, kamu bankalarının kredi paketinin sektöre canlılık katacağına vurgu yaptı. 

Erkurtoğlu, "Özellikle üç büyük ilde sunulan 750 bin liraya kadarlık kredi satışları ivmelendirecektir. Özellikle herkesin ikinci el konuta yöneldiği bir dönemde birinci el konutta yapılan yüzde 0,64'lük faiz oranı ve azami 12 ay ödemesiz dönem, konut alımları için tarihi bir fırsat oluşturuyor. Bir daha bu kadar düşük faiz oranlarının sağlanacağını düşünmüyoruz" şeklinde konuştu. 

Ahmet Erkurtoğlu, birinci elde yüzde 0,64, ikinci elde yüzde 0,74 olarak sağlanan aylık faiz oranıyla konut edinmenin tam zamanı olduğua da dikkat çekti. 

Konutta faiz indirimiyle satışlar 1 milyonu aşabilir!

"Düşük faiz sayesinde salgına rağmen konut satışları bir milyonu aşar"

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, Türkiye'de gayrimenkul sektörünün canlanmasının 200'den fazla alt sektörün hareketlenmesi anlamını taşıdığını dile getirdi. 

Salgınla azalan konut satışlarının yeni destekle artacağını, paketin tüketiciye önemli bir imkan oluşturduğuna dikkat çeken Timur, şöyle konuştu: 

"Türkiye'de konut sadece güvenli bir liman değil, son 4 yıldır neredeyse artmayan fiyatlar sayesinde müthiş bir fırsat oluşturuyor. Yeni açıklanan desteklerle hem tüketiciye oldukça kazançlı bir fırsat sunuluyor hem de ekonomiyi canlandıracak etkili bir hamle başlatılıyor. Bu, bekleyen konut talebini hareketlendirebilir ve yıl sonunda yine 1 milyonun üzerinde satış ile Avrupa lideri olabiliriz."

Konutta faiz indirimiyle satışlar 1 milyonu aşabilir!

"Aylık tekrar 100 bin adetleri göreceğiz"

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, kredi paketinin ülke ekonomisini canlandırmak için önem arz ettiğini belirterek, "Nitekim neredeyse tüm sektörlerle konut sektörü iç içe. Bu teşvik, satışları, satışlar da yeni projeleri hızlandıracaktır" şeklinde konuştu.

Yılmaz, "Ben hep diyorum: Konut almanın tam zamanı. Hele de böyle bir konut kredi faiz oranları teşviki açıklanmışken. Nitekim 2015 başından bu yana bina inşaat maliyeti yüzde 106 artarken, fiyatlar sadece yüzde 59 yükselmiş. Bu gayrimenkul alanın kazanacağı bir resim. Bu teşvikle aylık konut satışlarının tekrar 100 bin adetin üstüne çıkması mümkün olabilecek" değerlendirmelerinde bulundu. 

Konutta faiz indirimiyle satışlar 1 milyonu aşabilir!

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, koronavirüs sebebiyle birçok ülke ekonomisi büyük zarar görürken, Türkiye'nin bu zorlu süreçte gösterdiği başarıyı yeni açıklanan kredi destek paketleriyle üst seviyeye çıkardığını belirtti.

Babacan, "Yeni açıklanan bu kredi desteğiyle orta gelir grubuna uzun vadede ve tarihi düşük maliyetlerle konut kredisi sağlanmış olacak. Ev sahibi olmayı kolaylaştıran bu tarihi imkanla sektörümüzün kısa vadede yaşadığı sıkıntılarının ortadan kaldırılacağını ve ilerleyen süreçte sektörün tekrar ivme kazanacağını ön görüyoruz" dedi.

Konutta faiz indirimiyle satışlar 1 milyonu aşabilir!

"Orta ve alt gelir grubu ödemelerini 180 aya yayarak ev sahibi olabilecek"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, insanların son yıllardaki yüksek konut kredisi faizleri sebebiyle alımlarını ertelediğini, tam sektörde hareketlenme başlamışken koronavirüs salgınının başladığına dikkat çekti.

Salgının, konut almak gibi çok önemli bir konuda insanları düşündürdüğüne vurgu yapan Özgün, şunları kaydetti: 

"Bu nedenle insanlar tekrar bekleme moduna geçmişti. Ancak Türkiye'de ev ihtiyacı olan çok yüksek bir kesim var. Kiracılık oranı yüzde 70'lere yaklaşmış durumda. Dolayısıyla ciddi bir konut alım isteği var. Özellikle orta ve alt gelir grubunda bu istek yüksek. Özellikle orta kesimi hedefleyen yeni kredi paketi sayesinde alt gelir grubu da ödemelerini yüzde 0,64 gibi düşük bir oranla ve 180 aya yayarak ev sahibi olabilecek. Paketin İstanbul'da dışındaki illerde de çok ciddi hareketlilik sağlayacağını düşünüyorum."

Konut satışları zirve yapacak!

Faiz indirimi konut sektörüne can suyu olacak!


Geri Dön