26 / 04 / 2024

Konutta gelecek dönemde faizler ve maliyetler artacak!

Konutta gelecek dönemde faizler ve maliyetler artacak!

Konutta işler zora girdi 2014'ün ilk üç aylık döneminde yapı ruhsatı verilen daire sayısındaki artış bir önceki yıla göre yüzde 71.5'lik bir orana yükselirken satışların yüzde 7.8 gerilemesi sektör temsilcilerini kaygılandırıyor.



Türkiye'de satışların düşmesine rağmen konut fiyatlarının yükselmesi balon riskini artırıyor. 17 Aralık yolsuzluk operasyonu, yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle bu yıl yeni proje konusunda temkinli hareket eden inşaat şirketlerinin eylül ayından itibaren inşaatlara başlaması bekleniyor. 


Maliyetlerin arttığını savunan birçok inşaat şirketi konutların yeni dönemde yüzde 15-20 arasında İnşaat ve konut sektörü için zor bir sürece giriliyor. 


Cumhuriyet l Faizlerdeki yükselme eğilimi Irak, Rusya-Ukrayna ve İsrail ile Filistin arasındaki gerginlikler Türkiye konut piyasasını vuracak. Eylülde zam yapmayı amaçlayan inşaat şirketlerinin bu planı da şimdiden suya düşmüş gibi görünüyor. 


Ccumhuriyet.com.tr zamlı olacağını savunuyor. Ancak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, yayımladığı raporda Türkiye'de de konut arzı talepten fazla olduğu için iki yıl içinde konut fiyatlarının düşeceğini açıkladı. 


Bay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özmandıracı, iki yıl içinde fiyat düşüşü noktasında S&P ile aynı fikirde olduğunu kaydederek "Fiyatlar kısa vadeli düşecek çünkü faizler yükselme eğiliminde. Bu süreçte özsermayesi güçlü olan şirketler ayakta kalacak. Diğerleri, özellikle merkezden uzakta proje geliştiriyorsa ya fiyat kırmak zorunda kalacak ya da zorlukla karşılaşacak" dedi. 


Özmandıracı, sermayesi güçlü şirketlerin inşaat sektöründen çok iyi kâr ettiğini, bu sebeple parası olan sanayicilerin sektöre girdiğini anlatarak diğer şirketler için sektördeki kâr marjının yaşam alanı bırakmayacak kadar daraldığını ifade etti. Özmandıracı, bu sebeple kentsel dönüşüm projelerinin de rant odaklı ilerlediğini aktardı. 


TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da geçen yıllarda bazı konut projelerinde fiyatlarının yüzde 100'ler civarında arttığına işaret ederek "Artık konutta büyük zamlar geride kaldı. Kâr marjları düştü, maliyetler arttı. Ama buna rağmen yüksek zamları görmeyeceğiz. Burada doğru fiyatlama önem kazanacak. Özellikle küçük firmaların öz sermayelerinin güçlü olması gerekiyor. Aksi takdirde önümüzdeki dönemde sorunlar yaşayacaklar" diye konuştu. 


Cumhuriyet/ Şehrivan Kıraç


Geri Dön