29 / 03 / 2024

Konutta gerçek tasarrufun yolu ısı yalıtımından geçiyor!

Konutta gerçek tasarrufun yolu ısı yalıtımından geçiyor!

İZODER Başkanı Pelesen, “Isı yalıtımı sadece kış aylarında değil, yaz aylarında da sıcağa karşı alınabilecek en etkili önemlerin başında geliyor" dedi...



Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Levent Pelesen, Isı yalıtımının, Türkiye’nin geleceği için stratejik öneme sahip bir konu olduğunu söyledi. Pelesen, "Son kullanıcı için büyük önem arz eden ısı yalıtımı, binalarda enerji verimliliği sağlayarak ülke ekonomisini de direkt etkiliyor. Ülke olarak binalarda kullandığımız enerji miktarı, toplam tükettiğimiz enerjinin çok önemli bir kısmına, yaklaşık yüzde 40’ına yaklaşmış durumda. Dolayısıyla yalıtımın hepimizi ilgilendiren ciddi bir boyutu var. Alacağımız önlemlerle hem yaz hem kış mevsiminde bu savurganlığın önüne geçmemiz mümkün" ifadelerini kullandı.

Elektrik ve doğalgaz faturalarını yarı yarıya düşürebiliriz

“Yapılarda standartlara uygun şekilde gerçekleştirilen ısı yalıtımının vatandaş ve milli ekonomi açısından pek çok yararı var” diye konuşan Levent Pelesen, şu ifadeleri kullandı; "Yaşadığımız binada dengeli ısı dağılımını sağlayarak sağlığımıza büyük ölçüde katkıda bulunan ısı yalıtımı, Türkiye ekonomisi ve son kullanıcı için büyük önem arz ediyor. Çünkü ısı yalıtımıyla yazın soğutma, kışın ısıtma amacıyla harcanan enerjiden farklı seviyelerde elde edilen tasarruf miktarları ile doğalgaz ve elektrik tüketimini azaltabiliyoruz. Kış mevsiminde ısı kayıplarının, yaz mevsiminde ise ısı kazançlarının azaltılmasını sağlayacak ısı yalıtım uygulamaları sadece yakıt tasarrufu elde etmekle kalmıyor, sera gazlarının salınımında da ciddi seviyelerde düşüş sağlayarak çevre ile ilgili faydanın oluşmasına katkıda bulunuyor. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği etkilerinin azaltılması için küresel yaklaşımla uygulanacak karbon emisyonlarının azaltılması faaliyetlerine katkı sağlıyor. Tüm bunlara ilave olarak son kullanıcı açısından, kısa sürede yatırımın geri ödeme sağlama potansiyeli ile karlı bir yatırım olarak ısı yalıtımı karşımıza çıkıyor. Bugüne değin yapılan uygulamalar 3-4 yıl gibi kısa sürede ısı yalıtım uygulamalarının kendini amorti edebildiğini gösteriyor"


Geri Dön