28 / 03 / 2024

Konutta kampanya büyüyor!

Konutta kampanya büyüyor!

Emlak Konut GYO öncülüğünde başlatılan iki yıl ödemesiz düşük faizli konut kampanyasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 7 günde 3.5 milyar lira değerinde 3 bin konut satıldı. Müteahhitler binlerce konutu bu kampanyaya dahil etmek için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşmelerde bulundu.



Uzun zamandır durgun bir dönem geçirten gayrimenkul sektörü haziran ayı itibarıyla hareketlendi. Önce kamu bankaları tarihin en avantajlı faizini açıkladı, ardından Emlak Konut GYO yeni bir kampanyayı devreye aldı. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; 2 yıl ödemesiz düşük faizli kampanyayla bekleyen vatandaşlar harekete geçti ve satış ofisleri doldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Emlak Konut GYO kampanyasıyla 7 günde 3 milyar 500 milyon lira değerinde 3 bin konut satışı yapıldığını, satış ofislerine giden, telefon açan ya da form dolduranların sayısının da 100 bine ulaştığını duyurdu.

Konutta kampanya büyüyor!

3 DERNEK KATILIYOR

Hafta sonu gayrimenkul sektör temsilcileriyle buluşan Bakan Murat Kurum, çok sayıda firmanın kampanyaya dahil olmak istediğini açıkladı. Kurum, “Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) temsilcileri ile buluştuk. Emlak Konut’un 10 bin konut için geçen hafta başlattığı tarihî kampanyaya dahil olmak istediler. İsteyen dahil olabilir, engel bir durum yok. Bu hem vatandaş hem de sektör için önemli bir adım. Vatandaş önemli avantaj yakalarken sektör hareketlenecek ve istihdam artacak” ifadelerini kullandı.

KOMİSYON KURULDU

Sektörün diğer paydaşlarının kampanyaya katılmasının müteahhitlerin eski güvenlerinin yerine gelmesi için önemli olduğundan bahseden Bakan Kurum, “Kampanyanın etkisiyle konut pazarı hareketlenecek. Şu süreç devam ettiğinde hızlı bir şekilde müteahhitlerin yeni projelere gireceğini düşünüyorum. Tüm dünya ve ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Biz bu görüşmede sektöre güven aşıladık. Onlara bir de komisyon kurduk. Bu ve bundan sonraki döneme ilişkin talepleri, ihtiyaçları neyse komisyona iletecekler. Komisyonda sektör temsilcileri, bakanlık temsilcileri yer alacak. Tüketici yasasıyla ilgili, bankalarla ilgili talepleri var. Hem vatandaş tarafını hem yüklenici tarafını düşünmek durumundayız” dedi.

OTOPARK PROJELERİ GÜNDEMDE

Önümüzdeki günlerde inşaat sektörünün gündeminde konut haricinde başka projeler de olacak. Firmalara yerli malzeme kullanmasıyla ilgili öneriler sunduklarını belirten Bakan Kurum, üretimin de çeşitleneceğini ifade etti. Birçok il ve ilçede otopark ihtiyacı olduğundan bahseden Bakan Murat Kurum, şu ifadeleri kullandı:

“İlçelerimizin ihtiyaç duyduğu otoparkları belediyeleri-mizle birlikte gidip orada katlı otopark şekliyle belli alanlarda yapacağız. Bunlar özel otopark mantığında halkın ihtiyaçlarını giderecek otoparklar olacak. Bunun dışında yaşlı bakım evlerine ihtiyaç arttığı için bu tip projeler de gündeme gelecek.” 

HANGİ FIRSATLAR SUNULUYOR

Kamu bankaları geçtiğimiz hafta tarihin en düşük konut kredi faizini açıkladı. Faiz sıfır konutta 0.64’e, ikinci elde 0.74’e çekilirken ev alana 12 ay ödemesiz dönem ve 15 yıla kadar vade fırsatı sağlandı. Emlak Konut GYO ise 10 bin konutluk 26 projesi için ‘Hayallerini Erteleme Türkiye’ kampanyasına başladı. Konut kredi faizi 0.69 olurken, yüzde 10 indirim, yüzde 5 peşinat fırsatı sağlandı.

YENİ SİTELERE KARGO ODASI

Koronavirüs süreciyle birlikte konut projeleri de değişiyor. Uzun zamandır evde kalan vatandaşların talepleri değişince, firmalar da buna göre üretim yapmaya başladı. Artık yeni projelerde bahçe, balkon, teras ve yeşil alan ön planda oluyor. Bunun için de imar yönetmeliklerinde değişkliğe giderken evlerin balkon ve teraslı yapılmasıyla ilgili birtakım teşvikler verilmesi gündeme geldi. Sektör temsilcilerinin bu yönde de talepleri olduğundan bahseden Bakan Kurum, “Yeni döneme göre değişimler olacak. Mesela projelere kargo odası eklenecek” şeklinde konuştu.

FIRSATÇILARA GEÇİT YOK

Konutta kampanyanın başlamasıyla beraber talep arttıkça fırsatçılar türedi. Kimi firmaların ya da 2. el satışta mülk sahiplerinin fiyatları arttırdığı belirtildi. Tüketici dernekleri ve emlakçılar yüzde 25’e ulaşan zamlar olduğunu ifade ederken, ev alma arifesinde olan vatandaştan çok sayıda şikayet aldıklarını söyledi. Bu iddialara cevap veren Bakan Murat Kurum, “Vatandaşımız fırsatçıları bildirirse bunun takibini yaparız. Biz bu çatı altına giren firmaların zam yapmasına müsaade etmeyeceğiz. Onun dışında da vatandaşımızın bu noktada kandırılması açıkçası bizim müsaade edeceğimiz bir şey değil” dedi. Kredi fırsatçılarını kamu bankaları da uyarmıştı. Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası, ortak yaptıkları açıklamada, “Sunulan uygun finansman imkanını, ürün veya hizmetlerinde fiyat artışı olarak müşterilere yansıtan firmalar kredi paketi kapsamı dışına çıkartılacaktır” denildi.

Emlak Konut GYO'dan 1 haftada 3.5 milyar TL'lik konut satışı!

 


Geri Dön