26 / 04 / 2024

Konutta kriz havası dağılıyor, projeler peş peşe geliyor

Konutta kriz havası dağılıyor, projeler peş peşe geliyor

Merkez Bankası'nın faiz indirimleri, inşaat sektörüne doping etkisi yaptı



Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı mimar Altan Elmas, düşen faizlerin hem mevduat sahiplerini hem de ilk defa ev alacakları kendilerini de şaşırtan bir şekilde emlak almaya yönelttiğini söyledi. 
 
İstanbul Sancaktepe'de 200 milyon dolara mal olacak bin 12 konutluk Adapark projesini açıklayan Elmas, "İlk etabın duyurusunu yapmadan üç hafta içinde yüzde 20'sini sattık. Parasını bankaya yatıranlar getirisi düştüğü için çekip, peşin parayla indirim pazarlığı yaparak bizden konut alıyor. Bankayla pazarlık yapıp 60 ay vadeli konut kredisi faizini 0,73'e indirdik." dedi.

6 katlı binalardan oluşan, site sakinlerine ait bahçesini meyve ağaçlarının süsleyeceği Adapark, 51 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek. Bu alanda Memorial Hastanesi'nin sahibi Turgut Aydın'a ait Aydın Örme şirketinin fabrikası bulunuyordu. Fabrikayı Adapazarı'nda 100 bin metrekarelik bir alana taşıyan Aydın Örme, arsayı hasılat paylaşımı ortaklığıyla Sur Yapı'ya verdi. Aydın Örme Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aydın, fabrika arazileriyle girdikleri konut sektöründe arsa ve proje geliştirerek yollarına devam edeceklerini ifade etti. Yaşar Aydın, "Burası zamanla şehrin içinde kaldı. Gelişen bölgelerde başka arsalarımız da var ve yeni arsalar almak ve projeler geliştirmek için faaliyetlerimiz sürüyor. Bunun için uygun bir dönemdeyiz." diye konuştu.

2009'un Nisan ayından bu yana konut satışlarında kriz havasının sona erdiğini ve normale döndüğünü belirten Altan Elmas, Adapark'tan sonra 2010 yılı Nisan ayında da İstanbul Çamlıca tepesi eteklerinde 150 bin metrekare alanda bin 200 konut, ofisler ve ticari ünitelerden oluşan yeni bir projeye başlayacaklarını açıkladı. Kağıthane'de de outlet tarzı 30 bin metrekare kiralanabilir alanı olan bir alışveriş merkezi yapacaklarını belirten Altan Elmas, Bayrampaşa'da da 45 bin metrekarelik kendi arsalarında konut ve ofis inşa edeceklerini ifade etti. Elmas, İzmir'de Henkel'den Torunlar ve Hayat grubuyla aldıkları arazide de nitelikli konut ve ofis inşaatına önümüzdeki yıl başlayacaklarını kaydetti. Adapark'ta bahçe içinde küçük derecikler ile 1 kilometre yürüyüş ve bisiklet parkuru yer alacak.

41 katlı üçüz kuleler görücüye çıktı

Gayrimenkul şirketleri, bugüne kadar eşi görülmemiş büyüklükteki projeleri hayata geçiriyor. Şehrin sembolleri arasına girecek üçüz bir kuleyi de İstanbul Anadolu yakasında Dumankaya İnşaat gerçekleştiriyor. İkisi 41 katlı ve biri 40 katlı üçüz kuleden oluşan Dumankaya İkon'un inşasına başlayan şirket, projeyi mobil tanıtım ofisine dönüşen bir TIR ile yapıyor. İstanbul caddelerinde dolaşmak üzere dün yola çıkan mobil ofis, 1 Kasım'a kadar şehirde tur atacak. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyeleri Uğur Dumankaya ve Ali Dumankaya, mobil ofisin sektörde bir ilk olduğunu ve rekabeti farklı bir zemine taşıyacaklarını söyledi. Dumankaya İkon'da bin 22 rezidans, 31 ev ofis olmak üzere bin 53 daire yer alıyor.
İbrahim BALTA/Zaman


Geri Dön