29 / 03 / 2024

Konutta kur baharı yaşanıyor!

Konutta kur baharı yaşanıyor!

Konut yatırımı için Türkiye'yi seçen yabancılar, bir başka Avrupa ülkesine göre Türkiye'deki konut yatırımından daha çok kazanıyor. Döviz kurunda yaşanan yukarı yönlü hareketlenme, dövizi elinde bekletenleri memnun etti...



Kurdaki rekor artış, döviz biriktiren yatırımcıları memnun etti. Fiyat artışlarına karşın yüksek kuru fırsat bilen yerli ve yabancıların konut talebi, sektöre adeta baharı yaşatıyor.


Konut yatırımı için Türkiye'yi seçen yabancılar, bir başka Avrupa ülkesine göre Türkiye'deki konut yatırımından daha çok kazanıyor. Döviz kurunda yaşanan yukarı yönlü hareketlenme, dövizi elinde bekletenleri memnun etti. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan konut sektörü yüksek kurdan dolayı maliyetlerini artırmak zorunda kalırken, dövizi olanların kur artışım fırsat bilerek konutlara yoğun talep göstermesi sektöre de adeta baharı yaşatıyor. Yurt dışından yüksek döviz kurunu fırsata çevirmek isteyen yatırımcıların Türkiye'deki konutlara yoğun talebi sürerken, bunun yanısıra yurt içinde de elinde beklettiği döviz birikimini bozdurup gayrimenkul satın alarak değerlendirmek isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. 


KAZANÇLI YATIRIM 


Gayrimenkul sektörünün yabancılar açısından cazip ve karlı bir yatırım olduğunu dile getiren DAP YAPI Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 'Araştırmalara göre, Türkiye'deki konut fiyatları bir süre sonra dünyadaki metropollerde bulunan konut fiyatlarıyla eşitlenecek. Ancak şu anda yaşamak veya yatırım yapmak üzere Türkiye'yi seçen yabancılar, bir başka Avrupa ülkesinde mülk edinmelerine kıyasla son derece kazançlı çıkıyorlar' dedi. 


HEM YERLİ HEM YABANCI İSTİYOR 


Türkiye'deki konut projelerinin başta Arap ülkeleri olmak üzere pek çok Ortadoğu ve Avrupa ülkesinin takibinde olduğunu belirten Yılmaz, 'Almanya, Amerika, Dubai, Suudi Arabistan, İsviçre ve Mısır gibi ülkelerden alıcılarımız oluyor' diye konuştu. Yurt içinden de konut talebine artışın yüksek olduğuna dikkat çeken Yılmaz, 'Yurt dışındaki talebin yanı sıra, iç piyasada da dolar birikimini bozdurup gayrimenkul edinmeye yönelik bir hareket var' değerlendirmesinde bulundu. Orta gelirlinin talebi azalacak Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin de faiz kararının konut kredilerinde etkili olabileceğini belirtti. 


Yetgin, 'Sonuçta faize duyarlı orta gelir grubu talebi daralacaktır. Ancak orta ve uzun vadede bu durumun düzeleceğini düşünüyorum' dedi. Özellikle mevzuat değişiklikleri ile yabancı talebinde artış gözlemlendiğine dikkat çeken Yetgin, ' Yabancı talebinin giderek artacağını bekliyoruz. Ayrıca kur ve bütçe hedeflerimizde, 2014'ün ilk günlerinde bir revizyon yapmadık' dedi. 



EGEYAPI GROUP 


Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, yüksek kur artışının orta vadede bir miktar gevşemesini beklediklerini belirtti. Döviz kurlarının yükselmesiyle hammadde maliyetlerinde ciddi artışlar yaşadıklarını dile getiren Kabadayı, maliyetlerde yaşanan ani artışları belirli bir dönem müşterilerine yansıtmayacaklarını söyledi. 


Faiz artışları satışı azaltır Merkez Bankası'nm faiz artırım kararının konut kredilerine olası yansımasını da değirlendirne DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, şu anda konut kredilerinde yüzde 1 olan faizin, satışların düşük olduğu kış dönemine denk geldiğini söyledi. Dumankaya, faizdeki artışın bir miktar yavaşlama getirebileceğini de vurguladı. 


Ankara İlke Gazetesi 


Geri Dön