19 / 04 / 2024

Konutta satışlar arttı, stoklar eridi!

Konutta satışlar arttı, stoklar eridi!

Düşük faizli kredi kampanyaları, konutta satışlarla birlikte stok erimesine de hız kazandırdı. Bu yılın sonuna kadar mevcut stokun tüketileceği görüşünde olan sektör temsilcileri, artan talep paralelinde yeni konut projeleri için de harekete geçildiğine dikkat çekiyor. 



Hareketli günler yaşayan gayrimenkul sektöründe, stoklar erimeye başladı. Yıl sonuna kadar mevcut projelerin tamamına yakının satılacağı tahmin edilirken, müteahhitler yeni projeler için harekete geçti. 

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, düşük faiz oranlı konut kredi kampanyasının halen ilk günkü hızla sürdüğünü belirterek, “Eğer bir değişiklik olmadan bu hızda devam edersek, bir iki ay sonra hem sıfır pazarında elde hem de ikinci elde arz sıkıntısı hissedebiliriz” dedi. Taylan, mevcut stokların azalmasıyla birlikte özellikle yeni başlayacak konutlarda yüzde 10 ila 30 arasında bir fiyat artışı yaşanmasını öngördüklerini söyledi.

Konutta satışlar arttı, stoklar eridi!

“Müteahhitler arsa peşine düştü”

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, sektördeki hareketliliği vurgulayarak, “Eskiden hiç aramayan sormayan müteahhitler, şimdi ‘Elinde arsa var mı? Kat karşılığı yer var mı?’ diye sormaya başladı. İlgi devam ederse stok bu yıl içinde bitebilir” diye konuştu.

 Konutta satışlar arttı, stoklar eridi!

Sektörde son üç yıldır talebin azaldığına dikkat çeken Sinpaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, “Yarım kalan projeler başladı. Haziran satışlarının 200 bine yakın olmasını bekliyoruz. Bu süreçte yılsonu konut satışlarının 1.2 milyon adedi bulması sektör için önemli bir başarı olur” dedi. 

 Konutta satışlar arttı, stoklar eridi!

Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz da yatırımcının piyasaya döndüğünü fakat piyasada yatırımcıya hitap edecek topraktan satışı yapılan proje kalmadığını belirtti. Tuğsuz, yeni projeler başladığında bu projelere olan ilginin de yatırımcının dönüp dönmediği konusunda bir bilgi kaynağı olacağını kaydetti. Alıcıların ve satıcıların eski fiyattan görüşmeleri sebebi ile ilk haftalar satışların çok daha hızlı olduğuna dikkat çeken Tapu.com CEO'su Emre Erşahin, “Ellerinde stok olan satıcılar fiyatlarını yukarı yönlü artırdığı için satışlar biraz yavaşladı” şeklinde konuştu.

Konutta satışlar arttı, stoklar eridi!

“Yatırımcı yeniden piyasaya geldi”

Torkam İnşaat İcra Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, kampanya ile birlikte satış ofislerine gelenlerin sayısında bir azalma yaşanmadığını, fakat arzın azalmasıyla beraber insanların kendine uygun daire bulamadığını belirtti. Yaşanan talep patlaması ile birlikte son iki yılda oluşan stoğun da eriyeceğine dikkat çeken Dereli, “İki yıllık ötelemeli kampanya yatırımcıyı yeniden piyasaya çekti. Bizim projelerimizde yüzde 50-50’ye gelen oturumcu-yatırımcı oranlarından da bunu görebiliyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Konut satışları patladı!

Konut talebi 5’e katlandı!

Konut kredisinde tüm zamanların rekoru 6 ayda kırıldı!


Geri Dön