16 / 04 / 2024

Konutta stok problemi büyüyor!

Konutta stok problemi büyüyor!

İnşaat maliyetlerin yükselmesiyle beraber inşaat üretiminin durması ile konutta stok probleminin büyüdüğünü söyleyen Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, özellikle markalı konutlarda büyük sıkıntı yaşandığını dile getirdi.



Gayrimenkul sektörü pandemi sürecine rağmen yatırımcısını güldürmeye devam etti. Yeni Şafak'tan Hamide Hangül'ün haberine göre; geçen senenin ilk 8 ayında 21 bin adet olan yabancıya konut satışı, bu sene aynı dönemde 31 bine çıktı. Yıl sonu hedefi 50 bin adet konut satışı. Satış gelirinin de 6 milyar dolardan 10 milyar dolara ulaşması tahmin ediliyor. Gayrimenkul piyasası ve salgın sürecinde yabancının konuta bakışına yönelik soruları Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak yanıtladı.

Konutta stok problemi büyüyor!

İngilizler takipte 

Türkiye’de gayrimenkul sektörüne yabancı ilgisinin artarak devam ettiğini belirten Bucak, “Özellikle Amerikalı, Kanadalı, İngiliz yatırımcılar Türkiye’yi yakın takibe aldı” dedi. Salgınla mücadele sürecindeki 2020 yılında yabancıya 40 bin adet konut satışından 6 milyar dolar geldiğine işaret eden Bucak, “Bu yılın sekiz ayında 25 bini geçtiğini görüyoruz. Yılı, 50 bine yakın bir seviyede bitirmeyi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kira getirisi yüksek 

Vatandaşlığın da etkisiyle sektörün son 8 senede yüzde 300 büyüdüğünü belirten  Bucak, bu ilginin nedenlerini şöyle açıkladı: "Avrupa, Amerika ve İngiltere’deki Müslüman yatırımcılar da Türkiye’yi tercih ediyor. Çünkü getirisinin yüksek olacağını biliyorlar. Bir de Avrupa, Amerika ya da İngiltere’de fiyatından ötürü satın alamayacağı bir evi, Türkiye’den alabiliyorlar.İyi bir gelir yakalıyorlar.”

Konutta stok problemi büyüyor!

Yabancı gayrimenkul alıcısının markalı projelerle oldukça ilgilendiğini belirten Bucak, “Ancak o tarafta pandemi ve yüksek maliyetlere bağlı sıkıntılar nedeniyle stok problemi baş göstermeye başladı. Özellikle Trabzon’un sahil kesiminde, İstanbul’un yabancıların yoğun ilgi gösterdiği Kağıthane, Başakşehir, Maslak - Seyrantepe, Ataşehir ve Kadıköy bölgelerinde markalı konutlarda stok sorunu yaşamaya başladık” diye konuştu.

Yarım daire kardeş geldi 

Koronavirüsün yabancı gayrimenkul alıcısının satın alma tercihlerini de değiştirdiğinin vurgulayan Bucak, şöyle devam etti: “Geniş yaşam alanı sunan, balkon ve bahçeli konutlara talep arttı. Bu çıktılardan hareketle, şu anda birçok markalı proje balkonlu olarak geliştiriliyor. 1+1 dairelerde de 1+1.5 trendini görüyoruz. Çünkü evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla 1+1 konutlarda çalışma alanı da tercih edildi. Bu da mimariye 1+1.5 kat planı olarak yansıdı. Pandemiden önce 1 dönüm arazi alan yatırımcılar, bugün arazide yaşam alanı da oluşturmak için 2 dönümlük yerleri tercih ediyor.”

Yabancı konut alıcısının talep gösterdiği bölgeleri Hakan Bucak, şu şekilde açıkladı: “Araplar ve özellikle Kazaklar İstanbul’da lüks semtleri tercih ediyor. Beyaz Ruslar, Alanya ve Fethiye’ye yoğun ilgi gösterirken, Türkmenler Mersin ve  Adana  hattını seviyor. Iraklılar için Akdeniz, Amerikalılara Ege kıyıları cazibe unsuru. Arapların bir diğer gözde bölgesi Karadeniz ve özellikle de Trabzon. Antalya, Muğla, Aydın, Bursa, Ankara, Yalova,  İzmir  ve Sakarya yabancı yatırımcının radarına girmiş durumda.”

İstanbul'da kiralık ev sorunu büyüyor!


Geri Dön